Svečano predstavljeno novo vino obitelji Benvenuti ovjenčano velikom zlatnom medaljom

Autor: Marta Duić , 26. travanj 2019. u 15:39
Foto: pd

Želja obitelji Benvenuti je da se sa Santom Elisabettom ljestvica podigne na još veću razinu od dosadašnje i da se uspostave novi standardi kvalitete kad je ta sorta u pitanju.

U četvrtak navečer na vidikovcu Zagrebačkog nebodera na Ilici premijerno je predstavljena Santa Elisabetta, novo vino vinarije obitelji Benvenuti. U društvu sommeliera, vinskih trgovaca i entuzijasta braća Albert i Nikola Benvenuti, vlasnici istoimene vinarije, poznate po vinima od malvazije, terana i muškata predstavili su svoje novo, kako tvrde, dosad najambicioznije vino.

Santa Elisabetta je vino od terana, sorte po kojoj je vinarija Benvenuti već prepoznata kao jedna od vodećih kada je u pitanju kvaliteta i s kojom su do sada osvajali najveća svjetska priznanja poput Decanterove platinaste medalje. Na ovoj Vinistri, po prvi puta u povijesti festivala je teran Sanata Elisabetta dobila 93 boda i osvojila veliko zlato.

Želja obitelji Benvenuti je da se sa Santom Elisabettom ljestvica podigne na još veću razinu od dosadašnje i da se uspostave novi standardi kvalitete kad je ta sorta u pitanju. Santa Elisabetta je proizvedena u limitiranoj količini od 1700 boca zapremnine 0,75 litara i 100 magnuma zapremnine od 1,5 litara. Godište proizvodnje vina je 2015. koja se pamti kao jedna od najboljih berbi za crna vina u bližoj povijesti Istre, a zbog čega i jest odabrana za premijernu ediciju Sante Elisabette. Ubuduće će se Santa Elisabetta proizvoditi isključivo u godištima s dobrim berbama, koje su u stanju isporučiti grožđe najviše kvalitete

“Santa Elisabetta je plod dugogodišnje potrage za našim najvažnijim vinom, dobivenim selekcijom najboljeg grožđa terana s istoimenog položaja koji je već sam po sebi naš najznačajniji položaj za tu sortu. Zbog izloženosti suncu, nadmorske visine od 330 metara, visokog udjela lapora i vapnenca u tlu Sante Elisabette, teran nam tamo uvijek daje izvrsne rezultate i mi smo odlučili od tog grožđa napraviti zasebno vino˝, objašnjava Nikola Benvenuti.

Napominje kako su u kolovozu zelenom berbom eliminirali više od pola uroda kako bi preostalo grožđe preuzelo na sebe sve nutrijente i dalo najvišu moguću kvalitetu, potom ga ostavili duže na lozi od redovnog terana i nakon fermentacije i maceracije dozrijevali dugo, prvo u drvenim bačvama od francuskog hrasta u trajanju od dvije godine i potom u boci još godinu i pol.

Na promociji su također premijerno predstavljeni Rose i Malvazija iz berbe 2018., kao i vino Caldierosso, blend četiri sorte, teran, merlot, nebbiolo i tempranillo. Caldierosso je zamišljeno kao pristupačnije vino za svakodnevne prilike, dok malvazija i rose dolaze iz godišta koje istarski vinari doživljavaju jednim od boljih u posljednjem desetljeću, a u vinariji Benvenuti su iznimno zadovoljni ishodom u boci.

Komentirajte prvi

New Report

Close