Svečanim mimohodom Hrvatska obilježava 20. obljetnicu “Oluje”

Autor: Poslovni.hr/H , 04. kolovoz 2015. u 08:39
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Svečanost počinje u 18 sati, nakon što predsjednica Republike i vrhovna vojna zapovjednica Kolinda Grabar Kitarović zapovijedi ‘Neka mimohod krene!’.

Svečanim vojnim mimohodom Vukovarskom ulicom u Zagrebu Hrvatska će u utorak obilježiti 20. obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Oluje", kojom je oslobođen Knin i najveći dio do tada okupiranog teritorija koje su tijekom Domovinskog rata zauzeli pobunjeni Srbi i pripadnici jugovojske.

Svečanost počinje u 18 sati, nakon što predsjednica Republike i vrhovna vojna zapovjednica Kolinda Grabar Kitarović zapovijedi 'Neka mimohod krene!'. Kolona duža od četiri kilometra proći će potezom od Držićeve do Savske, a sudjelovat će 3000 pripadnika oružanih snaga, 300 vozila i 30 zrakoplova.

Početak vojnog dijela mimohoda bit će označen s tri počasna plotuna, a potom će tri borbena zrakoplova MIG 21 preletjeti preko Ulice grada Vukovara.

Slijedi mimohod pješačkih postrojbi, nakon kojega će Vukovarskom proći mehanizirani postroj – motorizirane oklopne postrojbe, među kojima su dvije haubice od po 50 tona, ali i Patrie, tenkovi M-84, terenska borbena vozila, razna plovila, motocikli te druga vozila i sredstva.

Posebna atrakcija bit će i šestočlana letačka skupina, popularna Krila oluje.

S Nacionalne i sveučilišne knjižnice spuštat će se se pripadnici specijalnih postrojbi, dok će 'specijalci' pokazivati atraktivnu vježbu izvlačenja.

Svečani mimohod pratit će umjetnički program koji počinje hrvatskom himnom 'Lijepa naša' u izvedbi 13-godišnje Riječanke Mie Negovetić i Klape Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice.

Mimohod zatvaraju MIG-ovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

U vojno redarstvenoj operaciji "Oluja" sudjelovalo je 200 tisuća hrvatskih vojnika koji su u svega 84 sata oslobodili 10.400 četvornih kilometara okupiranog područja.

U subotu, 5. kolovoza, 1995. s kninske se tvrđave zavijorila hrvatska zastava čime je označeno oslobođenje Knina.

Olujom je u hrvatski ustavno-pravni poredak vraćen cjelokupni okupirani teritorij, osim istočne Slavonije.

Ministar obrane Ante Kotromanović poziva sve građane da dođu na mimohod i podupru pobjedničku vojsku koja je to zaslužila.

Nastavak obilježavanja proslave te legendarne vojno redarstvene operacije nastavlja se u srijedu u Kninu.

Komentari (16)
Pogledajte sve

I dalje krivotvore povjest:

srbi-priznali

nismo-protjerani-u-oluji-sami-smo-se-odlucili-na-egzodus

Vojno redarstvena operacija Oluja za Hrvate je od 1995-te na ovamo, najveličanstvenija pobjeda vrijedna obilježavanja i slavljenja.
S druge strane, Srbi ne misle tako, što je i za očekivati obzirom na njihov masovni odlazak iz sela i gradova koje je ta operacija obuhvatila.
Da Oluja niti u primisli nije bila genocidna, dokazano je na sudu u Haagu,a čistoću ove monumentalne, vojne akcije potvrdile su i oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču.
Ostala je, međutim, “ljaga masovnog progona Srba” koja se hrvatskom narodu ne prestaje spočitavati već dvadeset godina…

“Morali smo sačuvati našu biološku masu, moglo nam je izginuti naše stanovništvo, civili, žene… Zbog toga smo se odlučili na egzodus”, kazao je Savo Štrbac.

http://www.dnevno.hr/domovina/srbi-priznali-nismo-protjerani-u-oluji-sami-smo-se-odlucili-na-egzodus-video-820257 [dnevno.hr]

Pobjegli su zbog toga jer im je tako naređeno iz Beograda i zbog bojazni da će odgovarati što su protjerali Hrvate i opljačkali im imovinu.

Ubijeno je 15.900 Hrvata , a gotovo nitko još nije odgovarao za te zločine.

Vratili bi se oni ali se boje da će morati odgovarati za te zločine jer odgovornost za te zločine ne zastarjeva.

@hasenfefer-[emo_palacg][emo_palacg][emo_palacg]

Nakon nekog vremena opet sam bio ponosan što sam Hrvat.
Bilo se lijepo sa gardijskim brigadama vratiti u te dane ponosa i slave.

Šteta što smo pojedincima dali da opljačkaju ovu zemlju i unište njezinu budućnost.

Svim dobrim ljudima želim da proslave oluju koja je donijela mir na ove prostore.

Bez obzira gdje je slavili u Kninu, Zagrebu, Vinkovcima, Splitu, Rijeci, Varaždinu ili nažalost izvan Hrvatske.

Za Hrvatsku će uvijek kucati jedno srce.


Admiral Domazet-Lošo: To je samo kazališna predstava

Lošo Domazet? Jel to onaj domoljub koji je prebjegao u HV nakon što dobio zubalo od JNA ?

New Report

Close