Šveđani opet kreću s Gripenom u RH?

Autor: Darko Bičak , 13. prosinac 2018. u 21:59
Prezentacija Johana Belfragea, direktora odjela Globalnih inovacija tvrtke Saab/ PD

Kako bilo, Saab, ENT i FER su u bliskoj suradnji zajednički istražili mogućnosti razvoja znanstvenog parka u Hrvatskoj koji bi se temeljio na takozvanom triple helix modelu pri čemu je Lindholmen znanstveni park uzet kao uzor razvoja parka.

Iako posao s nabavkom borbenih zrakoplova F-16 od Izraela nije još definitivno propao, sve je izglednije da od tog projekta neće biti ništa, a to su očito shvatili i u švedskom Saabu koji je Hrvatskoj ponudio svoje Gripene te se Šveđani ponovno vraćaju u igru. Tako je jučer objavljeno da su Saab, Ericsson Nikola Tesla, zagrebački Fakultet elektronike i računarstva (FER) te Lindholmen znanstveni park predstavili predstudiju koncepta znanstvenog parka u Hrvatskoj. Iako Saab i Ericsson te ostali partneri službeno tvrde da ova dva projekta nisu povezana, znakovito je da su identičnu “znanstvenu” akciju imali u Brazilu koji je odlučio kupiti 36 do 120 Gripena te Švicarskoj koja je odlučila kupiti 22 Gripena, ali je kasnije nakon negativnog rezultata referenduma odustala od nabavke.

Kako bilo, Saab, ENT i FER su u bliskoj suradnji zajednički istražili mogućnosti razvoja znanstvenog parka u Hrvatskoj koji bi se temeljio na takozvanom triple helix modelu pri čemu je Lindholmen znanstveni park uzet kao uzor razvoja parka. Triple helix, tzv. model trostruke spirale, predstavlja model suradnje temeljen na sinergiji akademske zajednice, privatnog i javnog sektora.

Komentirajte prvi

New Report

Close