Šveđani će Hrvatsku prijaviti Bruxellesu i Svjetskoj banci

Autor: Darko Markušić , 30. kolovoz 2012. u 10:15

Poslovni dnevnik objavljuje sadržaj protestnog pisma švedskih konzultanata ministru financija Liniću

Nakon što je Ministarstvo financija švedsku konzultantsku kuću Lagerkvist & Partners i službeno obavijestilo da je diskvalificirana iz natječaja za savjetnika u privatizaciji Hrvatske poštanske banke, Šveđani su uputili protestno pismo hrvatskom ministru financija, koje posjeduje i Poslovni dnevnik.

“Prema našem razumijevanju natječaj nije proveden u skladu sa zakonima i praksom Europske unije. Natječajna dokumentacija, objavljena samo na hrvatskom jeziku, bila je nekonzistentna, kontradiktorna i teška za razumijevanje”, ističe se u pismu kojeg potpisuje Magnus Lagerkvist, predsjednik Uprave i osnivač tvrtke Lagerkvist&Partners.“Koliko smo upoznati, osim naše ponude pristigla je na natječaj samo još jedna ponuda. Naša ponuda nije bila ni otvorena budući da Ministarstvo tvrdi da na vanjskoj koverti nije bila ispravno napisana informacija na koji se natječaj javljamo. Druge informacije nam govore da je naša ponuda ipak bila otvorena. Još uvijek nismo dobili dokumentaciju nazad”, stoji, nadalje, u pismu. “Prijavit ćemo ovaj postupak Europskoj uniji i Svjetskoj banci, budući da nikad nismo svjedočili ničemu sličnom ni u jednoj europskoj zemlji”, najavljuje čelnik švedske konzultantske tvrtke. Lagerkvist zaključuje pismo očekivanjem da će Ministarstvo financija objaviti novi, profesionalniji natječaj u skladu s EU pravilima na kojem će moći birati između više od jedne ponude.Prošlog tjedna je Ministarstvo objavilo da je važeća jedino ponuda KPMG -a (hrvatskog i mađarskog ureda) i odvjetničkog društva Šavorić & Partneri teška 10,4 milijuna kuna. Odluka o prihvaćanju te ponude trebala bi uslijediti u roku od 30 dana. Šveđanima je odgovoreno da se mogu žaliti Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave te je rečeno da njihova ponuda nije evidentirana i da je zajedno sa službenim odgovorom vraćena u Stockholm.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Svedi mogu Hr prijaviti WTO i Briselu. Svjetsk abanka nema veze s ovim tenderom. Hr kao predpristupna zemlja mora davati tendere na Engleskom u formatu kako to zahtijeva EU i WTO. Ovo nije bio slucaj…Linica nije briga. Koja zemlja….

špijunčino, treba te za jaja objesit

detalj iz ovog natječaja je samo minijuaturna ilustracija izopačenog pravosudnog sustava u hrvatskoj, jer i suci u procesima tvrdi naglasak stavljaju na trivijalne birokratske stvari a u širokom luku zaobilaze najbitnije stvari, iako je jasno da oni ne bi trebali raditi kao lutke na navijanje, nego kao stručne osobe koje vrhunski poznaju zakone i najviše vode računa o bitnim svojstvima zakona.

i vidi vraga, takav naglasak na krajnjim trivijalnostima u pravilu ide na ruku kriminalcima, reketarima, političrarima, špekulantima.

novine su pune slučajeva gdje ljudi gube cjelokupnu imovinu zbog nekog trivijalnog propusta u ugovoru koji im je netko namjerno stavio da ih dovede u pravnu nejasnost, iako bi recimo britanski sudovi zbog takvih stvari u zatvor strpali odvjetnika ili javnog bilježnika.

u istu kategoriju spadaju bankovne ovrhe, praksa bankovnih ovrha je način da nam se kriminalne politično-pravosudno-bankarke klike smiju u lice. dužnik se bezbrižno šetka pun love dok banke skidaju gaće jamcima, toga sasvim sigurno nema nigdje u svijetu.

New Report

Close