Sve teže obrtnicima prijevoznicima

Autor: Darko Bičak , 19. ožujak 2018. u 14:23
Broj prijevoznika koji se vode kao obrtnici dramatično je pao s godinama/S. Midžor/PIXSELL

‘Ministarstvo nas ne doživljava’.

U Hrvatskoj ima 7375 obrtnika prijevoznika, no njihov se broj stalno smanjuje i u posljednjih deset godina smanjen je više od 17 posto, a od 2009. zatvoreno je 1519 obrta, istaknuto je na 10. susreta prijevoznika Hrvatske obrtničke komore (HOK) u petak u Crikvenici.

Obrtnici ističu da oni samo traže iste uvjete kao i veliki prijevoznici.

"Ne tražimo protekcije ni od koga, nego poštenu tržišnu utakmicu u kojoj ćemo imati uvjete za stabilno poslovanje i opstanak, rekao je, dodajući da obrtnici djeluju u malome, lokalno ograničenom tržištu u kojem su poznata jasna pravila te da je predvidljivo poslovanje uvjet za njihov opstanak", kazao je Dalibor Kratohvil, potpredsjednik HOK-a.

Mali prijevoznici, od kojih su mnogi taksisti, žale se najviše na probleme naplate tražbina, zakonskih rješenja, nelojalne konkurencije, sive ekonomije i birokracije te mnoge specifične probleme. Prijevoznici, a posebice taksisti, su bili nezadovoljni što na skupu nije bilo predstavnika nadležnog ministarstva prometa. Obrtnici taksisti su posebno nezadovoljni prijedlogom novog zakona o cestovnom prometu.

Božo Miletić, predsjednik Sekcije taksista pri HOK-u, se požalio da nedostaje dijalog s nadležnim ministarstvom oko, kako kažu, nezadovoljavajućih rješenja nove regulative. Na inertnost Ministarstva se žale i ostale prometne sekcije HOK-a ističući da teško dolaze do adekvatnih sugovornika kojima bi pojasnili i pokušali naći rješenje njihovih problema. 

Komentirajte prvi

New Report

Close