Sve tajne gospode Frankopana u Bakru 23.6. otkriva sluškinja Margareta

FOTO: PRESS FOTO: PRESS

U programu "Šetnja kroz povijest" impozantni Kaštel u Bakru prvi put otvara svoja vrata i u tajnovitom labirintu svojih brojnih prostorija oživljava doba Frankopana.

Sluškinja Margareta u kostimiranoj interpretacijskoj turi otkriva povijest slavne obitelji Frankopan, ali i grada Bakra. U romantično osvijetljenom Frankopan caféu uz zvukove srednjevjekovne glazbe služit će se Frankopanska torta, a uz koncert Marka Škugora otpočet će niz ljetnih događanja pod nazivom Margaretino leto!

Bakar će 23. lipnja programom "Šetnja kroz povijest" postati mjesto koje se ne propušta tijekom produženog vikenda. Ovaj grad, mnogima znan samo po industriji, otkrit će dio svoje bogate povijesti otvorivši po prvi put vrata Kaštela koji se uzdignuo visoko nad Bakarskim zaljevom. Slavno doba Frankopana i 900 godina od prvog spominjanja njihovog imena, tema je ovogodišnje "Šetnje kroz povijest" koju Turistička zajednica Grada Bakra i Grad Bakar organiziraju pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije.

U autentičnom ambijentu brojnih prostorija obnovljenog Kaštela rasplitat će se priča o vremenu ove slavne obitelji. Udruga za oživljenu povijest „Ordo Sancti Viti“ uprizorit će svakodnevni srednjevjekovni život od izgleda oružarnice, spavaonice s tkalačkim stanom, starinske kuhinje s gastronomskim delicijama te obrta (obrada drva i kože) dok će ostalim prostorijama odjekivati starinski plesovi i glazba u izvedbi plesne skupine "Kontea" iz Konjščine. Posjetitelji će moći uživati u nizu dodatnih sadržaja kao što je upoznavanje vještine kaligrafije, glazbeni program u prostranom atriju Kaštela, pripovjedanju bajki pripovjedačice Srebrenke Peregrin, starinskim igrokazima, a boravak u Kaštelu zasladit će degustiranjem Bakarske torte, baškota i pjenušca Bakarska vodica.

Kako bi posjetitelji upoznali i druge dijelove Gornjega grada, Turistička zajednica organizirat će i ove godine već tradicionalne razglede pod stručnim vodstvom Ranka Starca i Borisa Petkovića, a posebnost ovogodišnje "Šetnje kroz povijest" je interpretacijska tura koju je, inspirirana gradom Bakrom, ekskluzivno za ovu prigodu osmislila Iva Silla, kreatorica popularnih kostimiranih tura "Secret Zagreb" i prvi licencirani interpretacijski trener i vodič u Hrvatskoj. Frankopanska divica ili sluškinja Margareta koja zna sve tajne svojih gospodara, provest će posjetitelje Bakra kroz povijest ove slavne obitelji, ali i samoga grada Bakra, a u šetnji će joj se pridružiti i Elizabeta Frankopan koju će utjeloviti iskusna vodičkinja Marjeta Trkman Kravar. Turistička zajednica organizira ovu turu s namjerom da zabavi i educira posjetitelje Bakra te da potakne sve vodiče s područja Kvarnera da interpretacijskim vođenjem upotpune i unaprijede svoje ture.

Nakon otkrivanja svih zanimljivosti koje krije tajnoviti labirint Kaštela i šetnje s divicom Margaretom od bakarskog Perila na rivi pa do Kaštela, posjetitelji će se moći osvježiti u romantičnoj atmosferi lampicama osvijetljenog Frankopan caféa kraj Banskih vrata gdje će moći uživati i u slatkom okusu prošlosti - Frankopanskoj torti.

Šetnja kroz povijest imat će i posebnog gosta, kneza Mikulu IV koji će bakarskom gradonačelniku, Tomislavu Klariću, uručiti Povelju 900 godina KK Frankopana 1118.- 2018. netom prije samog svečanog otvorenja Margaretinog leta nakon kojeg će uslijediti koncert Marka Škugora.

23. 6. - subota - „ŠETNJA KROZ POVIJEST – DOBA FRANKOPANA“

                            I KONCERT MARKA ŠKUGORA

- Upoznajte Frankopane uz brojne prezentacije i degustacije raznih delicija u Kaštelu od 18:00 h

- „Šetnja s divicom Margaretom“, besplatna interpretacijska tura poznate vodičkinje Ive Sille iz Zagreba, polazak ispred Perila u 18:00 i 20:00 h

- Stručno vođenje po Gornjem gradu, polazak ispred Kaštela u 19:00 h i 21:00 h

- Pričanje legendi o Bakru i Frankopanima, u Kaštelu u južnoj kuli 1 kat u 19:30 h i 20:30 h

- Igrokaz „Homo se igrat“, KUD Primorka i PŠ Krasica u glavnoj sali 1 kat u 20:00 h

- Nastup KUU Sklad u atriju Kaštela u 20:15 h

- Nastup klape „Reful“ i „Škrljevo“ u atriju Kaštela u 20:45 h

- Mini radionica i druženje s divicom Margaretom i Elizabetom Frankopan - saznajte kako nastaju interpretacijske ture, u Kaštelu u 21:30 h

- Starinski plesovi u izvedbi plesne skupine Kontea ispred Kaštela u 21:30 h

- Uručenje Povelje 900. godina KK Frankopana 1118.- 2018. od kneza Mikule IV. ispred Kaštela u 22:00 h

- Svečano otvorenje Margaretinog leta, ispred Kaštela u 22:05 h

- Koncert Marka Škugora, ispred Kaštela u 22:15 h


 

U programu sudjeluju:

Gradska straža Bakar 1848.

Klapa „Reful“

Klapa „Škrljevo“

Knezovi krčki Frankopani

Kontea - Plesna skupina povijesnih plesova iz Konjščine

KUD Primorka i PŠ Krasica

Kulturno umjetnička udruga „Sklad“

Maškarana udruga „Čočman express“

Poljoprivredna zadruga „Dolčina“

Pripovjedačica Srebrenka Peregrin

Udruga „Bakarska gospoda i kapetani“

Udruga "Bakarska žena"

Udruga "Težakinje i težaki z Praputnjaka"

Udruga umirovljenika Grada Bakra podružnica Krasica

Udruga umirovljenika Grada Bakra podružnica Kukuljanovo

Udruga za oživljenu povijest „Ordo Sancti Viti“

Vodič stručnog obilaska Boris Petković

Vodič stručnog obilaska Ranko Starac

Vodičkinja Iva Silla u ulozi Divice Margarete

Vodičkinja Marjeta Trkman Kravar u ulozi Elizabete Frankopan

Voditeljica programa i autorica tekstova: Silvija Jacić

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!