Sve o stipendiranju i studentskim programima na njemačkim studijima

Autor: Marta Duić , 29. rujan 2016. u 22:00
Sajam stipendija održava se 11. listopada u Zagrebu i 13. listopada u Rijeci

Na njemačkim visokim učilištima ne plaćaju se školarine ili su one vrlo niske jer većinu njemačkih visokih učilišta financira država.

Nakon Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Francuske i Slovenije, zemlja partner ovogodišnjeg 12. Sajma stipendija i visokog obrazovanja, koji se održava 11. listopada u Zagrebu i 13. listopada 2016. u Rijeci, bit će Njemačka. Sudjelovanje Njemačke na Sajmu omogućeno je uz potporu Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Zagrebu. Iz Instituta za razvoj obrazovanja (IRO) kažu da se Njemačka ubraja među tri najpoželjnija odredišta međunarodnih studenata, a više od 12 posto studenata na njemačkim visokim školama su međunarodni studenti.

Studiji na engleskom jeziku
Njemačka je kao obrazovna destinacija iznimno popularna i među hrvatskim studentima. Od 2009. godine, kada je u Hrvatskoj pokrenut program Eramus, Njemačka se nalazi na samom vrhu kao najpopularnije odredište u koje odlazi najviše hrvatskih studenata u svrhu studiranja i obavljanja prakse u inozemstvu. U Njemačkoj postoji gotovo 450 državno priznatih visokih škola s oko 17.500 studijskih programa i imaju velik izbor studijskih programa na engleskom jeziku, a sve više tečajeva i studijskih programa održava se na engleskom jeziku, ponajviše diplomski programi.

 

450visokih

škola s oko 17.500 studijskih programa postoji u Njemačkoj

Prema rang-listi svjetskih visokih učilišta Academic Ranking of World Universities (tzv. Šanghajska lista), Sveučilišta u Műnchenu i Heidelbergu nalaze se među 50 najboljih u svijetu. Na njemačkim visokim učilištima ne plaćaju se školarine ili su one vrlo niske, jer većinu njemačkih visokih učilišta financira država. Za preddiplomske studijske programe na državnim visokim školama u pravilu se ne plaćaju školarine. Život u Njemačkoj je u usporedbi s drugim europskim zemljama financijski povoljan. Troškovi života, dakle troškovi hrane, stana, odjeće i kulturne ponude nalaze se u prosjeku Europske unije, no Njemačka za studente nudi brojne povlastice i popuste.

Njemačka služba za akademsku razmjenu (DAAD) jedna je od najvećih organizacija za stipendiranje na svijetu i nudi velik broj stipendijskih programa. Inače, Njemačka je poznata po tzv. dvojnom sustavu obrazovanja koji ujedinjuje teoretsku i praktičnu nastavu te omogućuje povezivanje i usklađivanje sustava obrazovanja s potrebama tržišta rada. Ovogodišnji Sajam stipendija i visokog obrazovanja jedinstvena je prilika za sve zainteresirane srednjoškolce i studente da iz prve ruke saznaju sve ključne informacije o studijskim programima, studentskim razmjenama i brojnim programima stipendiranja koje nudi Njemačka. 

Iskustva stipendista
Osim informacija o studijskim i stipendijskim programima, svi zainteresirani posjetitelji će u sklopu Sajma imati priliku razgovarati sa stipendistima koji su pohađali studijske programe na njemačkim visokoškolskim institucijama. Kroz iskustva hrvatskih studenata koji su studirali u Njemačkoj, posjetitelji Sajma imat će priliku dobiti detaljan uvid ne samo u mogućnosti studiranja, već i praktične informacije o studentskom životu u Njemačkoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close