Sve domaće zračne luke potukle rekorde

Autor: Josip Bohutinski/VL , 23. siječanj 2017. u 22:00
Splitski aerodrom u srpnju primio više od pola milijuna putnika/Ivo Čagalj/PIXSELL

Prvi put hrvatski aerodromi opslužili su više od osam milijuna putnika.

Sedam hrvatskih zračnih luka lani je prvi put u svojoj povijesti opslužilo više od osam milijuna putnika u jednoj godini.

A to je gotovo 900.000 putnika više nego što ih je preko domaćih aerodroma prošlo 2015. Najveće zasluge za to ima uspješna prošla turistička sezona jer je većina od tih 8,1 milijun zračnih putnika stigla u Hrvatsku upravo tijekom ljetnih mjeseci. A da bi oborile taj ukupni rekord po broju putnika, većina zračnih luka lani je oborila i vlastite rekorde.

Tako je Zračna luka Split prvi put u svojoj povijesti premašila brojku od dva milijuna putnika u jednoj godini, a dubrovački aerodrom došao je blizu brojke od dva milijuna putnika. Zračna luka Zadar je u 2016., prvi put prebacila brojku od pola milijuna putnika, a Zračna luka Pula prvi put je u jednoj godini imala više od 400.000 putnika.

Zagrebačka, najveća zračna luka u Hrvatskoj, nazvana po prvom predsjedniku RH Franji Tuđmanu, također se može pohvaliti rastom broja putnika, i to od sedam posto u 2016. u kojoj ih je tako opslužila više od 2,7 milijuna. Uskoro se otvara i novi terminal, u koji je ugrađena oprema za prihvat 3,5 milijuna putnika godišnje.  

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pomalo se jež ježi.
Grade se i proširuju aerodromi (Zagreb,Dubrovnik,Split,Pula,Zadar…) i biti će više putnika uskoro.
Mnogi naši turisti dolaze k nama autima po dobrim autocestama.

Uh kakav promet, sveukupno naše zračne luke bi bile na 60-61 mjestu po prometu u Europi.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_the_busiest_airports_in_Europe
Budimpešta sam napravi 10ml putnika, Prag 12ml itd…
Zagreba ni nema na ovoj listi.

New Report

Close