Sve će poskupjeti, jeftinije će jedino biti umrijeti

Autor: Poslovni.hr , 03. prosinac 2016. u 09:08
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Nevladini aktivisti jučer su ispred Sabora dočekali zastupnike s velikim likom Superhika, antijunaka koji je otimao siromašnima da bi dao bogatima.

Iako su i Vlada i ministar financija Zdravko Marić uporno ponavljali da ne uzimaju ništa siromašnima, a da reformom rasterećuju plaće, činjenica je da će srednji sloj od Nove godine više izgubiti nego dobiti. Oni s najnižim plaćama neće osjetiti promjenu. Prosječna plaća od 5600 kuna za samca će porasti od 40 do 100 kuna. Osoba u Zagrebu na koju je prijavljeno dvoje djece osjetit će povećanje plaće oko 200 kuna. Tek oni s plaćama iznad 15.000 kuna osjetit će povećanje od tisuću i više kuna, pišu 24sata.

Izgledno je da će poskupiti svaka vožnja autocestom, a zbog rasta PDV-a ugostiteljima očekuje se poskupljenje kave u kafićima od kunu do dvije, soka i piva 2-3 kune, a primjerice obične pizze od pet do deset kuna.

Kupnja novog automobila od iduće godine bit će još veći luksuz. Zbog novog sustava poreza poskupjet će svi automobili, od najjeftinijih do najskupljih. Automobil do 100.000 kuna će poskupjeti od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna zbog novog obračuna, ovisno o ekološkim karakteristikama. Najskuplja i najsnažnija vozila trebala bi poskupiti nekoliko desetaka tisuća kuna.

Za vozače tu nije kraj loših vijesti. Može se očekivati rast cijena svih goriva jer su bogati arapski proizvođači odlučili smanjiti količine koje crpe kako bi rasla cijena nafte. Rast cijene nafte osjetit ćemo i na poskupljenju goriva.

Pušači će već na početku godine kutiju cigareta plaćati oko kunu više, a do kraja 2017. od dvije do tri kune više. Čak i oni koji koriste elektroničke cigarete plaćat će više. Poskupjet će i šećer.

Oni koji kupuju prvu nekretninu više neće biti oslobođeni sadašnjih pet posto poreza na promet nekretnine. Doduše, Vlada je smanjila od Nove godina taj porez na četiri posto za sve, a za 1500 sretnika bit će osigurane i subvencije za kupnju prvog stana. Vlada je planirala oporezovati i nasljeđivanje mirovina iz II. stupa nakon smrti zaposlenika, ali su se jučer, na telefonskoj sjednici, ipak u zadnji tren predomislili i odustali od tog poteza, pišu 24 sata.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Bitno da ce poskupiti kava u kaficima. Kako cemo rijesiti taj problem? Jednostavno necemo gluvariti po kaficima i ispijati kave. Jadni ugostitelji.Vise nece imati marzu na kavi 1000% nego 990%.

Poslovni ,

koji ne vladini aktivisti ?

Mogli ste jasno vidjeti te njuške na TV-u , radi se o sdp-ovim komunjarama koje žive kao uhljebi u nekim od 52.000 raznih udruga i zapravo su glavni krivci zbog kojih se provodi reforma.

Jedini ne vladini aktivisti u širenju ovih laži ste vi iz PD , oni iz 24 sata kao i iz Večernjeg , sustigli ste Juternji.

Vjerodostojnost za stado ovaca koje ih podržava.

Vjerodostojnost za stado ovaca koje ih podržava.

New Report

Close