Svakom tko uloži više od 20 milijuna kuna Maras nudi i 'osobne menadžere'

Među ukupno 25 mjera bespovratnih potpora najvećim iznosima izdvajaju se poduzetničke zone, za koje će gradovi i općine moći dobiti do četiri milijuna kuna

Otvaranje novih četiri tisuće radnih mjesta i zadržavanje tisuću radnih mjesta u iduće dvije godine bit će jedan od rezultata programa mjera poticanja maloga i srednjeg poduzetništva za 2012. koji je Vlada donijela u četvrtak. Plan mjera pod nazivom “Poduzetnički impuls”, koji je osmislilo Ministarstvo poduzetništva i obrta, predviđa izdvajanje ukupno 376,5 milijuna kuna za poticanje poduzetništva. Kako bi se “impuls” mogao provesti, po hitnom postupku izmijenit će se Zakon o poticanju razvoja maloga gospodarstva, koji mijenja definiciju maloga gospodarstva i proširuje ovlasti Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (HAMAG), koja će ubuduće i poticati investicije te mijenja ime u HAMAG INVEST.

Usklađivanje s EU
Uz najavljeno smanjenje doprinosa za plaće, olakšice za reinvestiranu dobit te privremeno oslobođenje za plaćanje doprinosa za svako radno mjesto, “Poduzetnički impuls” samo za ovu godinu donosi 25 novih mjera bespovratnih potpora za jačanje konkurentnosti, poticanje razvojnih i inovacijskih projekata, ulaganje u nove tehnologije. Jedna od najvažnijih novosti koju donosi novi izmijenjeni Zakon o poticanju maloga gospodarstva usklađivanje je definicije mikro, malih i srednjih poduzeća s definicijom Europske komisije, Europske investicijske banke i Europskoga investicijskog fonda. Nova definicija poduzetnicima će poslužiti za ostvarivanje svih državnih potpora, omogućiti bolje iskorištenje mehanizama potpora kroz programe Europske unije te smanjiti rizik narušavanja tržišnog natjecanja, ističu autori “Impulsa”. Inače, u ovoj se godini u sklopu navedenog programa mjera predviđa 1,3 milijuna eura nacionalnog doprinosa za projekte koji će se kandidirati za fondove EU. U malo gospodarstvo ubuduće će ući sve tvrtke koje prema financijskim izvješćima za prethodnu godinu ostvaruju prihod u iznosu do 50 milijuna eura, što je za oko 70 posto više nego u ranojoj verziji zakona (30-ak milijuna eura), ili imaju dugotrajnu imovinu u iznosu protuvrijednosti do 43 milijuna eura (ranije do 12 milijuna eura). Mikropoduzeća odsad predstavljaju tvrtke s prihodom do dva milijuna eura, što je slično ranijoj verziji. U mala poduzeća ubrajat će se tvrtke s prihodom do 10 milijuna eura (umjesto dosadašnjih 7 milijuna eura), odnosno imaju dugotrajnu imovinu do 10 milijuna eura (dosad 4 milijuna eura). Srednja poduzeća, naravno, bit će ona čiji prihod premašuje nove gabarite malih tvrtki.

Na tragu starih mjera
U skladu s puno naglašenijom politikom promicanja ulaganja u sektoru malog gospodarstva, novi Zakon uvodi i novu podjelu investicijskih projekata. Mikroinvesticijske projekte predstavljat će tako ulaganja u iznosu do dva milijuna eura, u male investicijske projekte ulaze ulaganja do 10 milijuna eura, a u srednje investicije teške do 50 milijuna eura. Svakom poduzetniku koji ulaže više od 20 milijuna kuna Vlada je jučer obećala da će dobiti “vlastite” menadžere u Ministarstvu poduzetništva te HAMAG INVEST-u koji će voditi investiciju do završetka.Inače, Vlada je u “Poduzetničkom impulsu” zadržala niz poticajnih mjera koje je počela bivša Vlada u sklopu različitih strategija razvoja poduzetništva (žensko poduzetništvo, učenje za poduzetništvo, strategija razvoja klastera, potpore gazelama, poticanje inovacija…). Sredstva će se u ovoj godini podijeliti u šest programskih područja, za konkurentno poduzetništvo, povoljno financiranje i jamstva, obrazovanje za poduzetništvo, unapređenje infrastrukture, EU programe i projekte i institucionalnu podršku. Važno mjesto u “Impulsu” imaju poduzetničke zone, koje će se u ovoj godini sufinancirati sa 42 milijuna kuna, s ciljem zadržavanje postojeće zaposlenosti, odnosno očuvanja 500 radnih mjesta te otvaranje novih 300 novih radnih mjesta. Razvoj poduzetničkih zona ujedno je zaslužio najveće pojedinačne potpore države: jedinice lokalne uprave koje poduzetnicima prodaju ili daju u zakup zemljište ispod tržišne cijene mogu ostvariti potporu do 4 milijuna kuna. Među ostalim, deset milijuna kuna namijenjeno je ove godine gazelama, koje mogu ostvariti od 200 do 700 tisuća kuna za inovacije, tehnološki razvoj, međunarodnu aktivnost. Za osnivanje novih klastera predviđeno je milijun kuna, za postojeće pet milijuna kuna, za poduzetnike početnike tri milijuna kuna, isto toliko za mlade u poduzetništvu

Novi krediti HBOR-a
Uz postojeće kredite Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) uvest će se novi krediti HBOR-a za obrtna sredstva u proizvodnji i kreditni programi maloga i srednjeg poduzetništva kojima će se odobravati bvespovratna sredstva iz EU IPA Grant Shema.Krediti će se odobravati u kunama bez valutne klauzule s kamatom od 1 do 3 posto.

Hamag mijenja ime i širi misiju

Preko HAMAG INVEST-a 54 milijuna kuna potpora
Važnu ulogu u “Poduzetničkom impulsu” Vlada je dala Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo (HAMAG), koja Izmjenama Zakona o poticanju razvoja maloga gospodarstva dobiva dodatnu zadaću promocije i privlačenja investicija, a stoga i novo ime - HAMAG INVEST. U 2012. godini putem HAMAG INVEST-a poduzetnicima će se plasirati gotovo 54 milijuna kuna potpora. U Vladi napominju da je proširenje nadležnosti te agencije nužno zbog preporuke Europske komisije koja je u okviru procesa utvrđivanja “SME policy index” uputila kritiku Hrvatskoj zbog manjka institucionalnog okvira za integrirani pristup jedinstvenom zajedničkom tržištu Europske unije.

Precizirali učinke

Put do 50 investicija u poduzetničkim zonama
Očekuje se da će olakšani pristup izvorima financiranja iz “Poduzetničkog impulsa” omogućiti otvaranje oko 3000 novih radnih mjesta u proizvodnim djelatnostima. Mjere bi trebale pokrenuti još pet novih klastera i unaprijediti 25 postojećih, iznjedriti 15 novih gazela, 50 novih investicija u poduzetničkim zonama, 200 inkubiranih poduzetnika. Vlada očekuje 90 novih ili unaprijeđenih tehnologija te 90 certificiranih sustava upravljanja kvalitetom.

Komentari (1)
  • Pero7
    Pero7 23:26 22.3.2012.

    Svaki tko ima 20 miliona netrebaju Marasovi osobni menadžeri .

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve