Sutra se otvara dionica autoceste Vrgorac – čvor Ploče – Karamatići

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. prosinac 2013. u 16:17
Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ukupna investicijska vrijednost radova na dvjema dionicama je 1,7 milijardi kuna bez PDV-a.

Hrvatske autoceste (HAC) sutra puštaju u promet 16,1 kilometar dugu dionicu Vrgorac – čvor Ploče – Karamatići na autocesti A1 Zagreb – Split – Dubrovnik te 7,5 kilometara dugu dionicu između granice s Bosnom i Hercegovinom i čvora Metković, priopćeno je iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Ukupna investicijska vrijednost radova na dvjema dionicama je 1,7 milijardi kuna bez PDV-a.

Novoizgrađena dionica autoceste A1 sastoji se 11,1 kilometara duge dionice Vrgorac – Ploče i pet kilometara spojne ceste od čvora Ploče na autocesti A1 do cestarinskog prolaza Karamatići. Na toj je dionici zbog teškog terena izgrađeno 15 objekata, i to sedam vijadukata, dva nadvožnjaka, dva podvožnjaka i četiri tunela. Izgrađen je i cestarinski prolaz Karamatići sa šest naplatnih kućica, 10 prolaza, dva prolaza za vangabaritna vozila, objektom kontrole naplate i kućicom za prodaju pretplate.

Čvor Ploče zajedno sa spojnom cestom predstavlja prometnu cjelinu koja spaja autocestu A1 s gradom Ploče, odnosno Lukom Ploče, a ujedno s državne ceste D8 omogućava pristup autocestama A10 i A1.

Puštanjem u promet novih dionica, autocesta Zagreb – Split – Dubrovnik bit će u prometu u ukupnoj dužini od 483 kilometra, a cestarina od Zagreba do Karamatića iznosit će 228 kuna za osobna vozila.

Na dionici autoceste A10, granica Bosna i Hercegovina – interregionalni čvor Metković, razdvojena je trasa u zoni interregionalnog čvora Metković u dva smjera, u pravcu BiH (A10) i prema Dubrovniku (nastavak A1). Cestarina od Zagreba do Čarapina iznosit će 229 kuna za osobna vozila.

Komentirajte prvi

New Report

Close