Sutra presuda Tadiću za pokušaj podmićivanja vrhovnih sudaca

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. veljača 2013. u 15:15
Drago Tadić / Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Pokušaj podmićivanja počeo se istraživati kada je predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću prijavio da se Tadić raspituje o slučaju Glavaš.

Osječkom poduzetniku Dragi Tadiću sutra će se, nakon devetomjesečnog suđenja, izreći nepravomoćna presuda u slučaju navodnog pokušaja podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda s namjerom da se izmjeni osuđujuća presuda Branimiru Glavašu. Sudac zagrebačkog Županijskog suda Zdravko Majerović, koji je od svibnja prošle godine tijekom suđenja saslušao 20-ak svjedoka, prvostupanjsku će presudu izreći sutra u 14 sati.

Pokušaj podmićivanja počeo se istraživati kada je predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću prijavio da se Tadić raspituje o slučaju Glavaš. Hrvatin je na suđenju rekao da je Tadić "prešao granicu" jer je u razgovoru do kojega je došlo slučajno, sredinom srpnja 2010. u jednom zagrebačkom restoranu, tvrdio da zna kakva se odluka sprema na Vrhovnom sudu.

Obrana je, pak, na kraju suđenja ustvrdila da je Hrvatin jedini koji je izravno teretio Tadića, no ocijenila je da je njegov iskaz "neistinit i neuvjerljiv". "USKOK u nedostatku dokaza Tadiću pripisuje ulogu organizatora kriminalne skupine iako je samo pokušavao doći do informacija o slučaju Glavaš. To je u isto vrijeme radilo više osoba, od Stjepana Mesića, Ivića Pašalića, Dubravka Grgića i Vladimira Šeksa te mnogih drugih koji se u ovom postupku nisu pojavili niti kao svjedoci", istaknula je Tadićeva braniteljica Jadranka Sloković, zatraživši da se oslobodi Tadića koji od početka odbacuje optužbu. USKOK, pak, smatra da je krivnja optuženog dokazana iskazima svjedoka i snimkama telefonskih razgovora Tadića i ostalih koje je navodno povezao u skupinu s namjerom da utječu na neimenovane suce kako bi se promijenila osuđujuća presuda Glavašu za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku u slučajevima "garaža" i "selotejp".

Tadić se jedini našao na optuženičkoj klupi jer je ostalih petero optuženika prije početka suđenja priznalo krivnju i nagodilo se s USKOK-om. On nije pristao na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od dvije i pol godine, dok su ponudu tužiteljstva prihvatili saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić, bivša zamjenica glavnog urednika Glasa Slavonije Sanja Marketić i splitski poduzetnik Srećko Jurišić koji su osuđeni uvjetno na dvije godine zatvora, te Tadićeva supruga Božica Tadić – Ćavar, uvjetno osuđena na 15 mjeseci.

No, svjedočeći na suđenju Drmić je rekao da se nagodio samo zato da zaštiti svoju obitelj od daljnjeg medijskog linča, Marketić da sve što im se stavlja na teret ne odgovara onome što se uistinu dogodilo, a Tadićeva supruga da je na nagodbu pristala zbog osjećaja krivnje jer je "u sve uvukla supruga" koji je, po njezinim riječima, zapravo od svega "bježao i izmicao se" jer je smatrao da se Glavašu ne može pomoći i da je to kao da se pokušava "oživjeti mrtvaca".

Tužiteljstvo je uvjereno da su za pomoć Glavašu članovi skupine planirali dati 70 tisuća eura bivšoj pomoćnici ministra pravosuđa Marini Dujmović Vuković, dok bi se s mitom za još najmanje troje članova vijeća Vrhovnog suda iznos popeo i na 700 tisuća eura.

Obrana, međutim, tvrdi da je iz snimki telefonskih razgovora jasno da je Tadić u čak 29 navrata odbio sudjelovati u "akciji Glavaš", odnosno da nije želio skupljati novac, za njega jamčiti ili ga bilo kome nositi.

Glavaš, koji je pravomoćno osuđen na osam godina zatvora, a kaznu služi u BiH, gdje je pobjegao prije izricanja prvostupanjske presude, nije htio doći svjedočiti u ovom slučaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close