Sutra novi sastanak Vlade i sindikata

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. lipanj 2013. u 18:54
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Mrsić je u izjavi i nakon poslijepodnevnog sastanka istaknuo kako će se vlada obvezati da u 2013. neće smanjivati razinu plaća u državnim i javnim službama.

 – Predstavnici svih sindikata državnih i javnih službi i Vlade danas nisu potpisali sporazum o očuvanju materijalnih prava zaposlenih u javnim i državnim službama, a njihov je novi sastanak najavljen za sutra ujutro.

Vlada je predložila sporazum o promjeni visine plaća zaposlenih u državnim i javnim službama kojim se točno definira vrijeme kada će se povećati plaće. Vlada predlaže da to bude u trenutku kada se ukupni bruto domaći proizvod vrati na razinu iz 2009., dakle u vrijeme kada je počela kriza, jer to osigurava da ima sredstava za isplatu povećanja plaća od 3 posto i osigurava da se taj sporazum može ostvariti, kazao je nakon poslijepodnevnog sastanka ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Taj je sastanak održan nakon što je jutros propao posljednji pokušaj mirenja 11 sindikata s Vladom, nakon čega su ti sindikati najavili da od srijede, 5. lipnja, kreću u štrajk,

Mrsić je u izjavi i nakon poslijepodnevnog sastanka istaknuo kako će se vlada obvezati da u 2013. neće smanjivati razinu plaća u državnim i javnim službama.

Ponovio je da Vlada neće kupovati socijalni mir, neće se zaduživati za isplatu plaća te kako želi potpisati sporazum koji je ostvariv za jednu i drugu stranu.

Mrsić je za sutra ujutro najavio nastavak razgovora predstavnika svih sindikata državnih i javnih službi i nada se da će većina sindikata potpisati sporazum.

Na novinarski upit o najavljenom štrajku dijela sindikata, Mrsić je rekao kako se nada da štrajka neće biti, kako će se ipak sjesti za stol. Ovo je kompromisan prijedlog, kazao je Mrsić koji smatra da će biti dosta sindikata koji će pristati na ovakav sporazum.

Neće biti blokade zemlje, granica, zdravstveni sustav će funkcionirati normalno, nadam se da će i matura funkcionirati normalno, rekao je.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec najavio je da sindikati u srijedu idu u štrajk kao što su najavili.

"Štrajk u srijedu ide kao što smo najavili, ukoliko postignemo dogovor mi ćemo ga obustaviti, ukoliko u štrajku postignemo dogovor opet ćemo ga prekinuti", kazao je.

Mi nudimo rješenje, Vlada mora zajamčiti da neće više smanjivati plaće i da će ono što je jednostano otela vrati u razumnom roku, a ne u ovom roku za 15 godina, kazao je Mihalinec koji je najavio kako će sutra doći na nastavak razgovora.

No, na njega ne misli doći predsjednik Matice sindikata Hrvatske Vilim Ribić koji je ponovio kako su prijedlozi Vlade nerealni, kako Vlada ne želi dati garanciju da neće smanjivati plaće i dodatke, ukupnu razinu primanja svakog pojedinca u ovoj godini.

"Žele da se vrati 3 posto plaće kada BDP poraste 5 ili više posto. U Njemčakoj je rast BDP-a 0,1 posto, a Njemačka stoji malo bolje, cijela Europa je u recesiji, a oni predlažu da nam to vrate kada rast bude 5 posto, to je valjda za pet ili 10 godina, kazao je Ribić.

Komentirajte prvi

New Report

Close