Sutkinju Malenicu terete za propust, ona tvrdi da je nevina

Autor: Suzana Varošanec , 16. studeni 2017. u 08:12
Ispitano je pet uhićenih/Thinkstock

Na teret im se stavlja udruživanje, šteta je 45 milijuna kuna, a protupravna imovinska korist 27 milijuna.

Ispitivanja petero uhićenih zbog navodnih pogodovanja u stečajevima – među kojima su i sutkinja zagrebačkog Trgovačkog suda Vesna Malenica i stečajni upravitelj Pero Hrkać, po ocjeni dijela branitelja rezultirat će USKOK-ovim rješenjem o provođenju istrage te zahtjevom za određivanje istražnog zatvora.

Odluka tužiteljstva bit će brzo poznata, dok bi osnova za istražni zatvor kako iskustvo govori, za odvjetnika Veljka Miljevića koji je Maleničin branitelj, bila opasnost od utjecaja na svjedoke.  "Moju klijenticu terete da je znala, ali nije postupala kako je trebala, tj. za nečinjenje, što ona poriče, i tvrdi da je postupala u skladu sa zakonom. S obzirom na to koliki je tekst koji joj se stavlja na teret – 9 stranica činjeničnog opisa, uspjela je na sve bitne stvari se očitovati te je na pitanja odgovarala i okolnosno i sadržajno", izričit je Miljević pojašnjavajući da sutkinja nije prvoosumnjičena što je "ugodnija pozicija jer se prvo treba drugima dokazati da su nezakonito radili".

U ovom slučaju obuhvaćeno je desetogodišnje razdoblje, a izvidi traju od prosinca 2016. Prema ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, na predmetu rade policija i policijski službenici USKOK-a, u suradnji sa Samostalnom službom za financijske istrage Ministarstva financija i u koordinaciji s DORH-om. Stečajnim vjerovnicima navodno pričinjena šteta iznosi 45 milijuna kuna, a neslužbeno se doznaje da je ostvarena protupravna imovinska korist od 27 mil. kuna.

Uz predsjednika TS u Zagrebu Ninu Radića koji je odbacio stigmatiziranje tog suda, i odvjetnici i stečajni upravitelji s oprezom komentiraju slučaj, a navode kako nije sporan Stečajni zakon nego kako se provodi. No, sindikalni povjerenik Gredelja Željko Starčević je poručio da su radnici godinama DORH upozoravali na stečajni kriminal. Recentno istraživanje stečajne prakse je pokazalo da od 263 stečajna upravitelja njih desetero najčešće su odabrani i imenovani na oko 2500 predmeta te da 30,5% stečajeva vodi samo 4% upravitelja.

Spominje se i Hrkać kojeg je u studenom 2016. Malenica imenovala upraviteljem u 8 stečajeva. Miljeviću ta suradnja nije neobična jer, kaže, sutkinja ima priljev od 200 stečajeva godišnje te surađuje s velikim brojem upravitelja. Hrkaća dio medija dovodi i u vezu sa stečajem tvrtke Muring i drugih uz koje se vezuju navodne malverzacije i prebacivanje novca na tvrtke s kojima su povezuju još dvojica uhićenih: Josip Debić i Miroslav Mitak.

Uhićena je i Hrkaćeva tajnica Tatjana Kušec, a nedostupni Milan Lučić je u Austriji gdje ga danas čeka ročište u slučaju Hypo. USKOK ga sumnjiči za pomaganje u stečajnim zlouporabama, na teret im se stavlja zlouporaba položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju po članku 246. KZ-a, a zaprijećena kazna je do 10 godina zatvora. Kako im se stavlja na teret i udruživanje, predmet je u nadležnosti USKOK-a, kaže Matić dodajući da je Lučić potvrdio brzi dolazak i stavljanje na raspolaganje tijelima kaznenog progona.

Komentari (1)
Pogledajte sve

neka dokaže na sudu da je nevina

New Report

Close