Sustav vrijednosnih kupona i za prodavače koji rade za OPG-ove

Thinkstock Thinkstock

Vlasnici OPG-ova mogu sustavom vrijednosnih kupona angažirati radnike koji će prodavati njihove proizvode.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, kako bi osiguralo pravilnu primjenu odredaba Zakona o poticanju zapošljavanja, zainteresiranoj javnosti uputilo je mišljenje koje se odnosi na zapošljavanje na privremenim, odnosno povremenim sezonskim poslovima u poljoprivredi.

„Sukladno Zakonu o poticanju zapošljavanja, poslodavci koji obavljaju registriranu poljoprivrednu djelatnost ili su nositelji obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva evidentiranog u odgovarajućem upisniku, mogu bez zapreke, sa sezonskim radnikom u poljoprivredi sklapati Ugovor o radu za obavljanje privremenih, odnosno povremenih sezonskih poslova u poljoprivredi, predajom i prihvatom vrijednosnog kupona, i za obavljanje sezonskih poslova u poljoprivredi koji se odnose na prodaju sezonski sakupljenog, ulovljenog ili proizvedenog uroda, proizvoda ili kulture“, stoji u objavi Ministarstva.

U skladu s tim, vlasnici OPG-ova mogu sustavom vrijednosnih kupona angažirati radnike koji će prodavati njihove proizvode. Na taj način radnici mogu biti angažirani maksimalno 90 dana godišnje, prema potrebama poslodavaca. Inače, knjižice „Ugovor o radu“ mogu se kupiti u Narodnim novinama, a vrijednosni kuponi koji ove godine koštaju 20,38 HRK mogu se kupiti u svim poslovnicama FINA-e.

Tijekom prošle godine oko 3300 poslodavaca kupilo je 325.295 vrijednosnih kupona koje je koristilo 62.625 osoba.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve