Susjedi u deželi i dalje odbijaju bilo kakav kompromis oko terana, strpljenje je pri kraju

Autor: Božica Babić , 16. listopad 2015. u 15:08
Foto: Tomislav Krasnec/VLM/PIXSELL

Hrvatska je Sloveniji popustila po pitanju istarskog pršuta, ali s njihove strane nema volje za kompromis oko terana.

Strpljenje je pri kraju, predugo čekamo, nadam se da će Europska komisija konačno donijeti pravičnu odluku vezanu uz budućnost vina teran, kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nakon otvaranja prvog sajma zimnice koji je na središnjem zagrebačkom trgu okupio 77 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava sa šarolikom ponudom autohtonih proizvoda.

Zatreba li, najavio je – "Hrvatska će poduzeti sve pravne korake što podrazumijeva i sudski spor s Europskom komisijom jer,   bili smo kooperativni, pravodobno smo dostavili opsežnu dokumentaciju, potkovanu stručnim, znanstvenim i povijesnim argumentima koji svjedoče da je teran vino i hrvatske Istre."

. "Slovenci se s tim ne slažu jer su iskoristili 2008. i 2009. godinu kad je bila reforma sektora vina da bi prisvojili nešto što nije njihovo. Odgovor povjerenika Hogana očekujemo u ovim tjednima i nadamo se da će biti pozitivan za hrvatske vinare", rekao je Jakovina dodavši kako je ovaj tjedan povjereniku EK za poljoprivredu Philu Hoganu uputio vrlo oštro pismo u kojem inzistira da Komisija zauzme stav i donese pozitivno rješenje koje se najavljuje već mjesecima.

"Bili smo strpljivi, nismo radili ni medijski pritisak niti smo lobirali kao Slovenci, stoga očekujem da Komisija bude fer i konačno donese odluku jer, vinari su smjeli tržiti vino iz berbe 2013. a u međuvremenu su odrađene još dvije berbe, čekati više ne možemo, tražimo odgovor,"  zaključio je Jakovina.

Slovenija je oznakom zemljopisnog podrijetla zaštitila zapravo sortu vinskog grožđa i za taj je propust istodobno odgovorna i europska administracija koja je dopustivši to pokazala svoje neznanje pa zbog toga vjerojatno i oteže s novom odlukom.

Susjedi u deželi i dalje odbijaju bilo kakav kompromis oko terana, tipa onog ovotjednog po kojemu je EU oznaku izvornosti uz Istarski pršut dobio i Istrski pršut koji nesmetano mogu proizvoditi gospodarstva iz slovenskog dijela Istre. Kod ovog proizvoda Hrvatska je pristala na kompromisno rješenje.

Hrvatska je slijedom dobrosusjedstva nakon što je Slovenija istarskim vinarima osporila uporabu naziva teran od Europske komisije zatražila da za hrvatsko vino dopusti oznaku "teran, hrvatska Istra", što je prihvatljivo svim našim vinarima.

Međutim, Vlada Slovenije i nadalje ne želi kompromis već poručuje da je problem zaključen pošto je  Hrvatska propustila osporiti zaštitu slovenskog vina u vrijeme svoga pristupanja EU.

Slovenska tiskovna agencija objavila je da je povjerenik Hogan od Ljubljane zatražio dodatna pojašnjenja te da pismo s novim činjenicama još nije otišlo put Bruxellesa. U susjedstvu strahuju da bi ukoliko Hrvatska dobije dozvolu za teran slovenski vinari imali golemu štetu jer bi hrvatski teran mogao preplaviti police trgovačkog lanca Mercator koji je sada u vlasništvu Ivice Todorića.  

Komentirajte prvi

New Report

Close