Superknjižara, eKupi i Took Book uspješno se nose s Amazonom

Autor: Bernard Ivezić , 27. lipanj 2017. u 22:00
Izborili se za povjerenje kupaca /FOTOLIA

Pad Algoritma nije prelio fizičke kupce njihovim internetskim pandanima, ali je ukazao da su tri domaća igrača našla odgovor na globalnu konkurenciju.

Mjesec dana od propasti Algoritma, najvećeg lanca knjižara u Hrvatskoj, domaći online trgovci knjigama ne mogu se pohvaliti da su kupci zamjenu pronašli na internetu.

No, nakon više od desetljeća traženja dobre prakse u prodaji knjiga online na hrvatskom tržištu, uz Amazon, povjerenje kupaca sada uživaju tri snažna lokalna igrača. Kao hrvatski pandan Amazona u online prodaji tiskanih izdanja nametnula se Superknjižara, koja je, prema podacima Poslovne Hrvatske, lani imala više od milijun dolara prihoda (6,68 mil. kn) i neto dobiti od 8,3 tisuća kuna.

Niški igrači
U online prodaji udžbenika iskočila je članica grupe M SAN i ujedno najveća internetska trgovina u Hrvatskoj eKupi čiji je ukupan godišnji promet na hrvatskom tržištu lani bio 25 milijuna eura ili 187 milijuna kuna. E-Kupi, inače, drži trećinu ukupnog hrvatskog tržišta udžbenika. U poslu s e-knjigama, znači online distribuciji elektroničkih knjiga, domaći je lider online knjižnica Took Book u vlasništvu tvrtke Lamaro digital s više od deset tisuća pretplatnika.

 

3 posto

domaćih kupaca knjiga nabavlja ih preko interneta

Različiti kupci
Mišo Nejašmić, osnivač i direktor Superknjižare, a ujedno i izdavača Jesenski Turka te predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske kaže da sad s odmakom može potvrditi da se to što se dogodilo tvrtki Algoritam MK nije se odrazilo niti na koji način na promet Superknjižare. "Imamo svoje kupce, koji i dalje kupuju, a fizičke knjižare imaju drugačiju publiku. Oni koji žele prelistati knjige prije kupnje kod nas u pravilu nisu kupci knjiga preko interneta", kaže Nejašmić. Prema njegovoj procjeni, jer službenih statistika nema, u Hrvatskoj knjige čita 1,2 milijuna građana. Polovica, odnosno nešto više od pola milijuna građana knjige kupuje. "Samo tri posto od tog broja knjige kupuje preko interneta, a polovicu tog tržišta, znači svaku drugu knjigu koja se proda preko interneta u Hrvatskoj, proda Superknjižara", kaže Nejašmić.

Navodi da u tu procjenu nije uključio elektroničke knjige, jer navodi da se one koriste još manje. "Morate uzeti u obzir da Superknjižara i općenito prodaja preko interneta slijedi drugačiju logiku nego u fizičkom svijetu. Mi smo primjerice partner Abrakadabri i ponuda knjiga kod njih dolazi od nas. Mi ih opslužujemo. Znači, internet pruža neke nove i drugačije mogućnosti", kaže Nejašmić. Pojašnjava da od 2000. godine, kad je pokrenuo online biznis, svu dobit reinvestira. Navodi da je današnja Superknjižara softverski gledano šesta generacija te web knjižare. "Upravo radimo na sedmoj generaciji koja bi trebala biti lansirana krajem godine, odnosno početkom iduće godine. U ovom je biznisu nužno kontinuirano investirati, jer konkurencija kontinuirano uvodi inovacije", kaže Nejašmić.

 

Nejašmić

Od 2000. kada sam pokrenuo online biznis, svu dobit reinvestiram.

Malo domaćih e-knjiga
Irena Langer-Breznik, potpredsjednica Uprave M SAN grupe i članica Uprave eKupi kaže da su kroz prodaju udžbenika pokazali koliko se kroz inovacije može motivirati kupce da pređu na online kupnju.  Ove godine očekuje da će ukupna prodaja eKupi porasti za 20 posto. Nešto skromniji je Marin Maletić, osnivač tvrtke Lamaro digital, koja vodi online knjižnicu Took Book. Pojašnjava da s više od 10.000 pretplatnika i više od 150 tisuća stranih te nizom domaćih naslova, može biti umjereno zadovoljan. "Na Took Book tehnologiji razvili smo druge atraktivne proizvode, ali s rastom interesa domaćih izdavača za e-knjige i broj korisnika će biti veći", zaključuje Maletić.

Komentirajte prvi

New Report

Close