Super sport ima dvostruko veću dobit od Lutrije

Autor: Darko Markušić: Saša Vejnović , 31. kolovoz 2010. u 22:00

Kladioničari novac iz tvrtki izvlače povećanim reprezentacijama, darovanjima, pozajmicama i povećanim troškovima održavanja prostora i zaštite

Vlasnik Super sporta, najvećeg hrvatskog lanca kladionica, Danko Ćorić isplatio si je super dobit od 71,38 milijuna kuna (9,8 milijuna eura neto dobiti). Najveća kladionica ostvarila je lani tako neto dobit dvostruko veću od državnog priređivača igara na sreću – Hrvatske lutrije, dok su sve ostale kladionice – njih sedam, od čega četiri velika lanca, ostvarile gubitak.

Super sport i Hrvatska lutrija velikim brojem poslovnica očito su pokorile kladioničarsko tržište.Unatoč brojnim pokušajima, sa Ćorićem, inače vlasnikom nekoliko tvrtki među kojima i HOK osiguranja, nismo uspjeli razgovarati jer nije odgovarao na naše pozive niti poruke. Super sport je ostvario ukupan prihod od 227,3 milijuna kuna, a neto dobit od 71,38 milijuna kuna čak 33 posto je niža nego 2008. Prva sportska kladionica lani je uprihodila oko 132,7 milijuna kuna, uz 7,8 milijuna kuna gubitka. Slična je situacija i kod ostalih konkurenata, Fortuna sportska kladionica izgubila je čak 33,4 milijuna kuna (godinu ranije 12,5 milijuna kuna), gubitak Stanleybeta (tvrtka Bolus) iznosio je 5,45 milijuna kuna, a Germania sport izgubila je 1,53 milijuna kuna. Ogromni gubici kladioničara rezultat su povećanih troškova održavanja poslovnica, povećanja njihova broja, ali i pada tržišta. Iz toga su razloga neke od njih proteklih mjeseci pokrenule i, jeftinije, internetsko klađenje.Hrvatska lutrija, čija je dobit u 2009. iznosila 35,5 milijuna kuna uz prihod nešto veći od pola milijarde kuna, ne otkriva koliku je dobit ostvarila od klađenja. U službenim izvješćima stoji tek podatak o prometu, odnosno uplatama za sportsko klađenje koje su lani iznosile 464 milijuna kuna, što je 20 posto više nego godinu ranije. Iznos isplata nije prikazan. Podaci o poslovanju pojedinih kladionica otkrivaju da nisu svima jednako pali prihodi. Super sportu su uplate porasle 3,8 posto na gotovo dvije milijarde kuna, Germaniji za 5,8 posto, a Stanleybetu pali za čak 20 posto. Iako su svi njihovi rezultati revidirani, poreznici bi se ipak mogli malo pozabaviti usporedbom njihovih troškova. Primjetno je da na pojedinim stavkama neke od kladionica unatoč “teškoj” godini ne štede. Dok je Hrvatska lutrija srezala troškove reprezentacije za više od 40 posto, na 2,5 milijuna kuna. Tek nešto manje na reprezentaciju troši gubitaška Prva sportska kladionica, čak 2 milijuna kuna. Super sportu su troškovi reprezentacije porasli 30 posto, na 683.000 kuna. To je, naravno, stvar vlasnika i uprave, no teže je objasniti sličan rast troškova reprezentacije kod gubitaša. Germania je povećala troškove reprezentacije za 21 posto, na 1,273 milijuna kuna, Fortuna za 40 posto, na 326 tisuća kuna.

Da bi izbjegli plaćanje poreza, navodno, kladioničari povećavaju i druge troškove te tako izvlače novac iz tvrtki, a neki od njih unatoč otvorenim sudskim sporovima i potencijalnim gubicima umanjuju rezervacije kako bi poboljšali poslovni rezultat. U tom kontekstu pažnju bude kod nekih kladionica (Germania) drastično (u milijunskim iznosima) povećani troškovi održavanja prostora, zakupa, ali i zaštite imovine. Primjetan je i porast kredita (naravno nenaplativih) povezanim osobama. Kod drugih je uočljiva nagla sklonost darovanju i službenim putovanjima (Prva sportska kladionica). Kladionice Stanleybet, primjerice, koja uopće nema rezervacije za potencijalne gubitke u financijskom izvješću priznaje da još duguje 700 tisuća kuna na ime dobitnih listića. Rezervacije Super sporta iznose samo 50.000 kuna, Germania je prepolovila iznos rezervacija na 72.000 kuna, dok Fortuna ima rezervacije u iznosu od čak 4,4 milijuna kuna, a Prva sportska 1,5 milijuna kuna. O kakvom se nesrazmjeru radi vidljivo je i iz činjenice da je Hrvatska lutrija samo za pokriće izgubljenih sporova iz ovogodišnje dobiti izdvojila čak 20 milijuna kuna. “Prvi smo na tržištu uveli višestruke hendikepe na košarkaškim utakmicama i teniskim susretima što se pokazalo popularnim pa su mnoge konkurentske kladionice učinile isto. To je samo jedan od segmenata zbog kojeg smo ostvarili rast prometa od 19,58 posto, čime smo zauzeli čvrstu drugu poziciju na tržištu”, kaže Nikolina Gabelica, voditeljica službe za odnose s javnošću HL-a, dodajući da rast prometa od 11,47 posto bilježe i u sedam mjeseci 2010. Petr Krafka, direktor Fortune, kaže da su izrazito nepovoljni sportski rezultati uzrokovali prihode manje od očekivanih.

Ćorić ucijenjen?

Sumnjivo zapaljenje automobila
Je li Danko Ćorić najnovija žrtva ucjene među kladioničarima? Izvor blizak MUP-u potvrdio nam je da istraga o prošlotjednom zapaljenju njegova Range Rovera u vožnji ide u tom smjeru. Službenu potvrdu MUP-a nismo uspjeli dobiti, a sam Čorić izabrao je medijsku šutnju. To je i razumljivo, ako se sjetimo nekoliko ranijih vlasničkih promjena. Jedan od ranijih suvlasnika PSK Mate Ramljak bio je otet, a slobodu je platio s desetak milijuna kuna nakon čega je napustio Hrvatsku. Propasti Kladionica Žderić kumovala je ucjena Ivana Žderića. Goran Krivić i Tihomir Wilhelm su pokušali prisilno naplatiti “dobitne” listiće talijanskog lota u vrijednosti većoj od milijun kuna. Krivić, inače, bivši policijski specijalac i 50-postotni suvlasnik PSK tada je navodno Žderiću prijetio i otmicom, zbog čega je 2009. u Osijeku nepravomoćno osuđen na godinu dana zbog iznude. Krivić operativno ne vodi PSK.

Komentari (1)
Pogledajte sve

mafija sused, sve je to mafija…

New Report

Close