Super brzim gumenjacima i u nadzor ribarskog pojasa

Autor: Darko Bičak , 24. srpanj 2019. u 14:53
Riječ je o dvije gumene brodice M-46 sa zatvorenom kabinom duljine oko 14 metara/youputube.com

Europske agencije za pomorsku sigurnost ustupila je MORH-u opremu za saniranje ekoloških havarija na moru.

Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo obrane su jučer u Splitu potpisali sporazum o nabavci dva plovila koja će koristiti Obalna straža za nadzor ribarskog pojasa, ali i za generalnu zaštitu hrvatskom mora i obale.

Naime, kako su izvijestili iz MORH-a, Ministarstvo poljoprivrede službena plovila nabavlja putem Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo za programsko razdoblje 2014.-2020., a ukupna procijenjena vrijednost nabave iznosi maksimalno 13 milijuna kuna s PDV-om.  

Dvojna uloga
"Službena plovila su u vlasništvu Ministarstva poljoprivrede, koje ih materijalno i financijski zadužuje u razdoblju od pet godina od datuma primopredaje. Koristit će se za kontrolu ribarstva najmanje 60 posto, dok je preostalo vrijeme godišnjeg korištenja namijenjeno za potrebe MORH-a.  Riječ je o dvije gumene brodice M-46 sa zatvorenom kabinom duljine oko 14 metara, sa sposobnošću plovidbe hrvatskim dijelom Jadranskog mora, a nabava prve brodice očekuje se do kraja veljače, a druge do kraja ožujka 2020. godine", ističu u MORH-u.

Osim s novom ministricom poljoprivrede, Marijom Vučković, ministar obrane Damir Krstičević je istodobno popisao i tri sporazuma s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem o zaštiti mora te o uređenju sustava i priznavanja dozvola za upravljanje brodovima između Ratne mornarice i civilnih pomorskih vlasti. Kako je pojasnio sam ministar Krstičević, ovi sporazumi pridonose jačanju pomorske sigurnosti Republike Hrvatske. 

Trgovački i vojni časnici
"Sporazum o dozvolama ispravlja nepravdu te će, nakon 1998. bivši, sadašnji i budući pripadnici Hrvatske ratne mornarice (HRM) imati jednaka prava kao i pomorci na trgovačkim brodovima. Također, drago mi je što će nova oprema, dobivena na korištenje kroz suradnju s ministarstvima mora, prometa i infrastrukture te poljoprivrede pridonijeti učinkovitijem nadzoru i zaštiti naših prava i interesa na moru od bilo koje ugroze", kazao je ministar. 

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ustupilo je MORH-u, odnosno HRM-u, na korištenje dva kompleta opreme za suzbijanje onečišćenja mora Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) . MORH će opremu koristiti za obuku pripadnika Obalne straže te za rad s opremom koje će organizirati i provesti EMSA u vojarni u Splitu i u splitskom akvatoriju te za vježbe na moru.

Oprema se sastoji od sustava DESMI je namijenjen za prikupljanje sirove nafte, mazuta i grubih katranskih ulja.  Drugi dio opreme je NOFI Current Buster 6 je namijenjena za prikupljanje sirove nafte i zauljenih tekućina sličnog viskoziteta, a sustav je provjeren u akcijama kod velikih onečišćenja u Meksičkom Zaljevu i na Aljasci gdje je dokazao.

Komentirajte prvi

New Report

Close