Sumnjive transakcije iz Hrvatske u egzotične zemlje

Autor: Poslovni.hr , 21. ožujak 2013. u 09:17
Guliver/Thinkstock

Iz Hrvatske je prema raznim egzotičnim destinacijama iznešeno najmanje 15 milijardi dolara.

Na račune ciparskih banaka hrvatski su građani uplatili mnogo sumnjivog novca, a takav odljev novca iz u Cipar nije zanemariv.  Ta je informacija potvrđena za Dnevnik.hr iz Ureda za sprečavanje pranja novca, koji provodi analitičke obrade takvih transakcija.

Od 2010. godine do danas je prijavljeno 15 sumnjivih doznaka. U Hrvatsku je iz Cipra uplaćeno 50 milijuna kuna, s druge strane na ciparske je banke iz Hrvatske uplaćeno 5.760.000 kuna. Kako Dnevnik piše, polovicu od tog iznosa su uplatili stranci. U Uredu su te podatke dobili od banaka te drugih obveznika koji su po zakonu dužni prijavitio sve transakcije koje bi mogle izazvati sumnju na pranje novca ili financiranje terorizma. Potpune podatke o tome ima Hrvatska narodna banka. 

Ciparske banke su se već ranije spominjale kao mjesto na kojima su kriminalne skupine iz istočne Europe, ali i diktatori poput Slobodana Miloševića skrivali svoje nelegalno bogatstvo.  Na taj je način, prema nekim procjenama, iz Hrvatske prema raznim egzotičnim destinacijama iznešeno najmanje 15 milijardi dolara.

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Lichtenstein – tamo se nalazi novac Todorića, Mudrinića, Jusipovića, Smranadera. CIA locirala. Nesposobna vlada ne čini ništa jer i sama ima novac tamo.

New Report

Close