Sulić će 10-ak milijuna kn Badelova duga namiriti distribucijom u BiH

Autor: Suzana Varošanec , 31. ožujak 2015. u 22:00
Sulićeva tvrtka prijavila je na početku postupka 230 milijuna kuna tražbina/Davor Puklavec/PIXSELL

Bobita je sad prijavila tražbinu u iznosu 33,3 mil. kn, koja će po logici predstečajnog zakona biti još jednom umanjena, maksimalno 70 posto. Tražbinu će dobrim dijelom zamijeniti ugovor o distibuciji, kroz koju će se Bobita namiriti.

Tvrtka Bobita Co iz Čitluka u vlasništvu Marinka Sulića nakon nagodbe s Badelom 1862 povukla je ključni potez za daljnji postupak predstečajne nagodbe te zagrebačke tvrtke.

Povukla je tražbinu od 196 milijuna kuna koja je bila prijavljena i prijavila tražbinu u iznosu 33,3 mil. kn sukladno nagodbi. U postupku priznavanja i utvrđivanja što slijedi po logici predstečajnog zakona ona će se biti još jednom umanjena. Koliko, trenutačno je nepoznanica, a načelno se može reći onoliko koliko će to biti predviđeno planom financijskog restrukturiranja. Naime, kad se nastavi postupak koji je u fazi prekida, vjerovnici će odlučiti pod kojim će se uvjetima umanjiti potraživanja, a zakon predviđa maksimalno umanjenje do 70 posto.

Sulićeva tvrtka prijavila je na početku postupka 230 milijuna kuna tražbina, a kako su one prelazile 25 posto ukupnog iznosa tražbina, bila je zapreka za sklapanje nagodbe. Badel je u svojem prijedlogu iskazao da ima oko 600 milijuna kuna obveza te je nastali problem morao riješiti nagodbom na bilo koji način. Za način na koji je prepreka umanjenja svođenjem na razinu koja ne predstavlja udar na poslovanje može se reći da je velik uspjeh.Bobiti će biti povjerena distribucija Badelovih proizvoda u BiH, pa će i tu tražbinu, koja će na kraju možda iznositi 10-ak milijuna kuna, praktički u dobrom dijelu zamijeniti ugovor o distibuciji, kroz koju će se Bobita moći namiriti, a ne izravnom naplatom od Badela.

Pregovori koji su prethodili nagodbi trajali su oko godinu i pol dana, a spor je bio posljedica neriješenih odnosa iz 1999., u vrijeme štrajka prilikom promjene Badelove Uprave. Donesene su bile dvije prvostupanjske presude, prva u korist Badela, a u druga u korist Bobite, kojom je nepravomoćno u cijelosti bila priznata tražbina – 13 milijuna eura glavnice plus kamate. Sporni odnos, pak, bio je jedna od ključnih zapreka za dolazak investitora koji je Badelu presudan kako bi uspješno završio postupak predstečajne nagodbe.

Inače, već u travnju može se očekivati donošenje drugostupanjskoga rješanja o provednom nadzoru, što znači nastavak postupka kad ono postane izvršno. Bobita, tj. povezano društvo Princeps promet, na lanjski javni poziv Badela za strateško partnerstvo predala je ponudu koja nije prihvaćena zbog nepotpune dokumentacije, a sad je u tijeku novi poziv upućen investitorima u znaku ove i ostalih nagodbi. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

prenapuhano kao i sva druga u psn. šta firma mora raditi da ostane tolike pare dužna?

sa 230 mil. do 10-ak kroz distribuciju, kakvo je to potraživanje bilo [emo_vrtimise]

New Report

Close