Šuker, Linić i Novak protiv protiv gašenja sisačke rafinerije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. rujan 2014. u 16:33
Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Šuker je podsjetio da su obveze strateških partnera u Ini, pa i one vezane uz modernizaciju rafinerija, definirane dioničkim ugovorom.

Bivši HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker ocijenio je danas da su najave gašenja sisačke rafinerije prigoda da Vlada pokaže zastupa li doista hrvatske interese u Ini, bivši SDP-ov ministar financija Slavko Linić kaže kako je riječ o staroj poruci mađarske strane, dok laburist Mladen Novak drži da bi gašenje rafinerije značilo "smrt za Sisak".

Šuker je podsjetio da su obveze strateških partnera u Ini, pa i one vezane uz modernizaciju rafinerija, definirane dioničkim ugovorom.

"Dioničkim ugovorom je to jasno definirano, a što rafinerija i općenito Ina znači za gospodarstvo u Hrvatskoj, mislim da je to nemjerljivo, jer rafinerija znači strašno puno za čitavu regiju, Banovinu i Sisak, koji su razrušeni ratom", kazao je Šuker novinarima u Saboru.

Ocijenio je da bi gašenje sisačke rafinerije bio veliki udar na hrvatsko gospodarstvo te zaključio da je "sad prilika da Vlada pokaže zastupa li stvarno hrvatske interese ili ne".

Upitan vidi li vezu između obustave rada u sisačkoj rafineriji nakon nedavnog požara i najnovijih najava gašenja rafinerije, Šuker je podsjetio da su predstavnici Hrvatske u Upravi i Nadzornom odboru Ine te da je hrvatska strana imenovala velik broj izvršnih direktora.

"Oni su prvi morali upozoriti, a Vlada je na to, kao strateški partner i najveći dioničar, naprosto morala reagirati i to su stvari gdje se pokazuje zaštita nacionalnih interesa. Dakle, kad imate čvrst argument da kažete kako netko ne izvršava svoje obveze, tu se pokazuje država da zaštiti strateške interese, da želite održati ono što je za hrvatsko gospodarstvo bitno, ali ako to ne napravite sada, onda sve priče oko zaštite strateških interesa padaju u vodu", rekao je Šuker.

Dodao je da je ovo prilika Vladi da "se pokaže" te naglasio da će Vlada u tome imati punu podršku HDZ-a.

Bivši ministar financija Slavko Linić kaže kako je riječ o staroj poruci mađarske strane u Ini.

"Oni zaista imaju namjeru zatvoriti Rafineriju Sisak, a to samo pokazuje da su neodgovorni partneri hrvatskoj Vladi, jer su ušli u sporazum s Vladom da će modernizirati i sisačku i riječku rafineriju. Oni su tada jasno izjavili što je njihov poslovni plan. I jedna i druga rafinerija su trebale s obnovom završiti 2005. i 2006. Ako se sjećate, za vrijeme Sanaderove vlade su pomaknuli rok na 2009., danas smo u 2014., a oni govore nešto drugo. U isto vrijeme, Ina je postala najveći uvoznik derivata u Hrvatskoj, što znači da je to direktna šteta za proizvodnju, za mnoge hrvatske firme, ali i za radnike koji su školovani i profesionalni i koji su nekad po cijelom svijetu otvarali rafinerije", rekao je Linić novinarima u Saboru.

Od Vlade očekuje da oko toga nastavi borbu s MOL-om. "Jedino, imam jednu skepsu. Predsjednik Nadzornog odbora je protiv interesa Hrvatske. On se prvi trebao oglasiti, već komentirati ovo i poduzeti neke poslove", rekao je Linić.

Podsjetio je da je riječ o "prijatelju premijera Milanovića" Siniši Petroviću.

"Prema tome, njega pitajte što on kao predsjednik NO-a misli o uništavanju hrvatske proizvodnje pa ćemo onda dobiti i hrvatske krivce", poručio je.

Na pitanje vidi li vezu između sve manjeg rada rafinerije, odnosno potpunog zastoja proizvodnje nakon nedavnog požara, Linić je ocijenio da je neodgovorno što Ina nije objavila koliku je štetu prouzročio taj požar.

"Ne ulazim u to je li netko kriv, ali evidentno je da su trebali izvijestiti da je to velika šteta i da su potrebna nova, krupna ulaganja u Sisak. To su trebali objaviti i uprava i NO. Očito se hrvatsku javnost ne informira, što je za partnere s mađarske strane možda je i razumljivo, ali za one koji predstavljaju hrvatsku stranu, to nije razumljivo", kazao je Linić.

Laburist Mladen Novak kazao je kako bi gašenje rafinerije Sisak "značilo praktično smrt za taj grad".

"To je golemih 1600 ljudi koji će ostati na ulici. Na poslu će ostati samo mali broj onih koji će brinuti za skladišni prostor, što je zanemarivo. Za sam grad to znači praktički smrt, nešto najgore što se moglo dogoditi", rekao je Novak.

Vjeruje da je još uvijek moguće izbjeći gašenje rafinerije te da je "pitanje samo postoji li politička volja".

Vjerujemo da se to moglo izbjeći da se još uvijek može, samo je pitanje postoji li, prvenstveno politička volja.

Upozorio je da sisačka rafinerija lani nije radila čak šest mjeseci, zbog čega se, kaže, već duže vrijeme pretpostavlja da to vodi upravo gašenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close