Šuker i Vukšić nisu oduševljeni prijedlogom proračuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. studeni 2013. u 15:40
Ivan Šuker (Photo: Patrik Macek/PIXSELL)

HDZ-ov Ivan Šuker i Laburist Branko Vukšić ocijenili su danas kako predloženi državni proračuna za 2014. dokazuje da Vlada ni iduće godine ne namjerava provesti prave strukturne reforme niti prave rezove.

HDZ-ov Ivan Šuker i Laburist Branko Vukšić ocijenili su danas kako predloženi državni proračuna za 2014. dokazuje da Vlada ni iduće godine ne namjerava provesti prave strukturne reforme niti prave rezove.

"Bez strukturnih reformi nema promjene ni na rashodovnoj niti na prihodovnoj strani proračuna. Vlada će i iduće godine neuspjelu ekonomsku politiku i neprovedene strukturne reforme krpati povećanjem poreza i dodatnim opterećenjem hrvatskih građana", rekao je Šuker novinarima u Saboru dodavši kako je to politika koja je u protekle dvije godine pokazala da nije dobra.

Zanima ga, kazao je, hoće li se pravila o fiskalnoj odgovornosti, koja će vjerojatno stupiti na snagu nakon donošenja ovog proračuna, primjenjivati na proračun za 2014. ili neće.

Usprkos svim projekcijama kretanja BDP-a u Hrvatskoj i međunarodnim financijskim institucijama, Vlada i dalje inzistira na svojim projekcijama koje su se pokazale nepreciznim, te na tome temelji rebalans proračuna i proračun, ocijenio je Šuker.

Zapitao se koliko je točna Vladina procjena BDP-a za iduću godinu kada su i ovu krivo procijenili. S obzirom da je kriva podloga, postavlja se pitanje kako će rashodi i prihodi proračuna biti realni, a na temelju ovogodišnjih prihoda i rashoda bazira se proračun za sljedeću godinu, rekao je.

Nelogično mu je da svi ove godine govore o 0,7 ili 0,8 posto pada, a Vlada dva mjeseca prije kraja godine, kada je sve kristalno jasno, planira rast od 0,2 posto.

"Oni i dalje prihode i rashode uopće ne baziraju na fiskalnim projekcijama nego na nekakvim svojim matematičkim računicama, a ova fiskalna projekcija je čista kozmetika", ustvrdio je Šuker.

Laburist Branko Vukšić ustvrdio je kako je nakon dvije godine vlasti promašeno govoriti o rezovima. "Rebalans proračuna i proračun za 2014. samo pokazuju da neće biti pravih rezova. Nisu voljni provesti prave reforme u lokalnoj samoupravi i državnoj upravi", rekao je.

"Ono što je Kukuriku koalicija obećavala prije izbora da će napraviti u prvih tri ili šest mjeseci nije napravila, a ovo što se danas dogodilo samo je pokazatelj da Vlada niti ne zna što treba napraviti", kazao je Vukšić.

Kako bi se napravilo reda u javnoj upravi, da bi se tamo moglo otpustiti određeni broj radnika, treba napraviti analizu. Zbog čega to Vlada nije napravila, pita se Vukšić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

U našoj Domovini je situacija tako ozbiljna na svim poljima , da nama treba vlada Nacionalnog spasa sa svjetskim stručnjacima. Ovdje se neće naći rješenje s prepucavanjima.
Pogledajt primjera radi Slavonjiu koja ima hranu i naftne izvore , a ljudi za razliku od Kuvaita bježe i napuštaju Slavoniju jer nema posla nema interesa za kupnju stanova, energenti naročito plin je postao preskup.
Gospodarska situacija je loša jer konstantno nas vode nesposobni ljudi, a isto tako imamo previše slučajeva Vidošević.
Domino kocke su se krenule rušiti , pitanje je gdje će na kraju završiti.

S poštovanjem

New Report

Close