Sudske trakavice stoje 2 mlrd. kn

Autor: Poslovni dnevnik , 09. svibanj 2014. u 12:23
Ministar pravosuđa Orsat Miljenić/Patrik Macek/PIXSELL

Manje sudova i odvjetništava, uvode se ‘sudbeni dani’.

Hrvatski prosjek za donošenje prvostupanjske odluke je 460 dana, a u EU samo 72 dana. Građani plaćaju više od dvije milijarde kuna kamata zbog te razlike u duljini trajanja postupka.

Ne plaćaju ih stvarno, ali toliki je iznos prema vrijednosti predmeta spora. Rekao je to ministar pravosuđa Orsat Miljenić obrazlažući u Vladi prijedloge zakona kojima se smanjuje broj sudova i odvjetništava. Drugi smo po broju sudaca u EU, a imamo neravnomjernu raspoređenst broja predmeta. Područje Hrvatske dijeli se na 15 pravosudnih područja. I dalje će biti 15 županijskih sudova, ali se broj općinskih smanjuje sa 67 na 23, a prekršajnih sa 61 na 21. Od 1. siječnja 2015. s radom bi prestala 44 općinska suda, a s 1. srpnjem iste godine 40 prekršajnih te bi postali stalne službe.

Nova će biti i organizacija trgovačkih sudova, ustanovljava se Trgovački sud u Pazinu za Istarsku županiju. Uvodi se mobilnost za suce koji će putovati na područja na kojima ima više predmeta. Za "sudbenih dana" sudac će, ako je na nekom području broj predmeta toliki da je za njihovu obradu potrebno 3-4 dana, toliko vremena biti na terenu, a potom se vratiti u matični sud. Umjesto 33, imali bismo 21 općinsko državno odvjetništvo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close