Sudbina Cluba Adriatic u rukama vjerovnika Bjelolasice

Autor: Suzana Varošanec , 14. travanj 2015. u 22:01
Rješava se sudbina državne turističke tvrtke/Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Stečajni će predložit će da mu daju suglasnost za prihvaćanje plana.

Vjerovnici poduzeća Hrvatski olimpijski centar Bjelolasica (HOC)  u stečaju, na skupštini  zakazanoj za 7. svibnja, odlučit će o sudbini predstečajne nagodbe Cluba Adriatic, državne turističke tvrtke koja traži strateškog partnera.

No, moguće su samo dvije odluke – prihvaćanje ili neprihvaćanje, potvrdio nam je stečajni upravitelj HOC-a Tomislav Đuričin pojašnjavajući zašto će se na dnevnom redu naći i donošenje odluke vjerovnika o davanju suglasnosti stečajnom upravitelju za prihvaćanje plana financijskog restrukturiranja za dužnika Club Adriatic. Stečajni upravitelj, naime, predložit će usvajanje plana jer bi, kaže, sve ostalo vodilo u obustavu postupka i stečaj, no odluka ovisi o vjerovnicima koji će nazočiti skupštini.

Zakon ne traži kvorum, pa je zapravo teoretski moguće i da jedan vjerovnik odluči. "Već smo imali jednu skupštinu na kojoj je to bila jedna od tema, no trenutni plan objavljen na Fini nije i konačni plan, i stoga o njemu nisu htjeli odlučivati", kaže Đuričin dodajući da tražbina HOC-a nije hipotekarno osigurana, te da se u slučaju stečaja on ne bi naplatio.  S druge strane, i  uz maksimalni otpis tražbina vjerovnici HOC-a mogli bi dobiti u stečajnu masu blizu 7 milijuna kn u 4 godine.

Club Adriatic ima 64,7 mil. kn utvrđenih tražbina, HOC-ova iznosi 25 mil. kn ili 38% ukupnog iznosa. Zakonski prag za izglasavanje plana je 66,6%, pa stoga o ovim glasovima i ovisi predstečajna nagodba za Club Adriatic. Potraživanje se temelji na ugovoru o vođenju poslova i prijenosu dobiti koju HOC nije imao, a u cijelosti je priznato od strane dužnika.  Valja reći i da je 8. svibnja 210. dan tog postupka, što znači da je to zadnji dan za ročište na kojem o planu mogu glasovati vjerovnici Cluba Adriatic. 

Komentirajte prvi

New Report

Close