Sudac Ćaleta vratio Živogošće na početak, Karisma najavljuje žalbu

Autor: Suzana Varošanec , 13. veljača 2014. u 09:29
Karisma Hotels Adriatic (KHA) planiraju u obnovu Živogošća 2015. godine

Hoteli Živogošće odmah se žalili, a žalbu priprema i ulagački trojac: Agrokor, TUI i meksička Karisma International.

Trgovački sud u Splitu odbio je sklopljenu predstečajnu nagodbu kojom je tvrtka Hoteli Živogošće trebala provesti vlasničko i financijsko restrukturiranje.

Prema planu izglasanom na Fini, strateški investitor Karisma Hotels Adriatic (KHA), na čelu s predsjednikom Uprave Veljkom Ostojićem, bivšim ministrom turizma, treba preuzeti većinsko vlasništvo u tvrtki. Riječ je o dokapitalizaciji u iznosu od 21,66 milijuna kuna, što je sudu sporno. Država se u tom predmetu odrekla svojih tražbina (160,6 mil. kn), a sudac Jozo Ćaleta sa splitskog Trgovačkog suda zaustavio je proces prozivajući državu upravo zbog štete koju tako sebi nanosi. On smatra da je nagodba protivna moralu te se pozvao na parnični propis i Zakon o obveznim odnosima. Odmah nakon objave odluke na Zagrebačkoj burzi uslijedila je objava žalbe Živogošća: pobijaju rješenje i zbog prekoračenja ovlasti suda, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te nude cijeli niz dokaza. Slučaj ide u ruke Visokog trgovačkog suda, kao i moguće nove žalbe.

 

Ćaleta

Nagodba je protivna moralu i nepravedna po zakonu o parničnom postupku

Neslužbeno doznajemo da će se i investitor KHA žaliti te da je navedeno rješenje dočekao kao hladan tuš koji nitko nije očekivao. Naš izvor tvrdi, međutim, da trojac TUI, Agrokor i meksička Karisma International, suvlasnici KHA, nisu previše uznemireni novim okolnostima. Vjeruju da će se situacija povoljno razriješiti u korist što bržeg preuzimanja i pokretanja planiranih investicija."Kako je ponuda KHA bila najbolja, i to u procesu predaje ponuda koji je bio javan i svima dostupan, uvjereni smo da će Sud uvažiti našu žalbu i poništiti rješenje koje je doneseno jer su neke činjenice pogrešno interpretirane. Šteta je jedino što ćemo izgubiti na vremenu i dovodi se u pitanju ulaganje u rekonstrukciju objekata koje smo planirali za 2015.",  kaže naš sugovornik. Slučaj Živogošće je presedan: država se pojavljuje u tri uloge: kao većinski vjerovnik i vlasnik dužnika te kroz Ministarstvo turizma, DUUDI i CERP, gdje je odlučeno o izboru strateškog partera, a sud kao država u četvrtoj ulozi osporavajući kako se država organizirala.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Bravo Jozo!

TUĐE NEĆEMO – NAŠE NEDAMO!

možda se lako nas par okupi da skupimo tu lovu, ali zar si tako naivan ili nisi uopće pogledao natječaj da je ptorebno uložiti nekoliko stotina milijuna kn u izgradnju ??

Sudac Ćaleta ne razumje riječ ‘nagodba’!? On ne razumje kao ni njegov kolega Kolakušić u slučaju Dalekovoda što znači stečaj, koliko bi se u stečaju neki vjerovnik (osim banaka) mogao namiriti?
– Zar misli da bi odlaskom u stečaj hotela Živogošće (HZVG –RA), Hrvatska država naplatila svoju tražbinu od 160,6 mil. Kn? Nagodba po zakonu je legalan otpis dugova, mogući ‘novi život’ dužnika!
– Zamislimo da je meni netko dužan 100 mil. i ja procijenim da ‘umiranjem’ mog dužnika gubim sve, te mu pola opraštam međusobnom ‘nagodbom’ jer polovicu mi možda sa novim životom vrati? Ali sad neki sudac umjesto da to zakonski potvrdi počinje pametovati o moralu…, umjesto da se drži usvojenog zakona o predstečajnoj nagodbi.

Tih 21 milijun mogao je iskesirat direktor Karizme Velja Ostojić i još bi mu ostali s obzirom da je ocerupao Istarsku obitelj za 25 milijuna..sramota

New Report

Close