Sud ukinuo bezvlašće, Perković član NO-a

Autor: Marija Crnjak , 26. listopad 2015. u 22:00
Najvećoj hrvatskoj veledrogeriji rok za uplatu poreza istječe 31. listopada/Dalibor Urukalović/PIXSELL

Odluka došla je u zadnji čas da bi ispunili obvezu uplate poreza na dobit u 2014., Medika uštedjela 15 mil. kn.

Visoki trgovački sud odlukom od prošloga petka prekinuo je agoniju u veledrogeriji Medika, koja od ljeta posluje bez Nadzornog odbora, nakon što je Mediku u srpnju tužio Mate Perković, suvlasnik tvrtke Mavota, koja je većinski vlasnik najveće hrvatske veledrogerije.

Perković je, naime, na Trgovačkom sudu u Zagrebu osporavao odluke Skupštine Medike od 30. lipnja, a tužba teška 77 milijuna kuna, kako se neslužbeno doznaje, uslijedila je zato što suvlasnik Mavote, tvrtka Auctor, nije pristao da u NO Medike uđu čak četiri Perkovićeva čovjeka.  Medika je u ponedjeljak objavila kako je zaprimila rješenje Visokog trgovačkog suda koji je, uvaživši žalbu Medike, ukinuo rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu od 20. srpnja kojim je na Perkovićev zahtjev uvedena privremena blokada izvršenja odluka lipanjske skupštine.

Drugim riječima, odlukom suda na snagu stupaju sve odluke lipanjske Skupštine, pa tako Mate Perković ostaje član Nadzornog odbora. S obzirom na to da lipanjska skupština više nije sporna, opozvan je poziv na novu glavnu skupštinu koja je trebala biti sazvana za 28. listopada. Sudska odluka došla je u zadnji čas kako bi tvrtka mogla ispuniti obvezu uplate poreza na dobit u 2014., čime je Medika uštedjela čak 15 milijuna kuna, što je ipak mnogo više od troškova odvjetnika u skupom sporu.

Rok za uplatu poreza istječe  31. listopada, zbog čega je prije i bila sazvana nova skupština koja je potom opozvana. U Upravi Medike nisu htjeli komentirati novosti, no odluka Visokog trgovačkog suda sigurno je donijela olakšanje jer će im odsad biti mnogo jednostavnije operativno poslovanje, koje je nemoguće bez sudjelovanja NO-a u ključnim odlukama, poput budžetiranja za iduću godinu. Ovih dana, kako doznajemo, trebala bi krenuti i isplata ostatka dividende dioničarima. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ovaj članak je pravi GALIMATIJAS, čestitam svakome tko ga pročita i tko nakon toga shvati dali je gallus Mathiae – PJETAO MATIJIN ili je galli Mathias – MATIJA PJETLOV.

New Report

Close