Sud odbio zahtjev: Lex Agrokor ne vrijedi u Srbiji

Autor: Poslovni.hr , 31. kolovoz 2017. u 09:34
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Ovaj zakon je, podsjećaju srpski mediji, usvojen u travnju kako bi se spasila posrnula poslovna imperija prezaduženog tajkuna Ivice Todorića.

Sud u Beogradu odbio je zahtjev privremenog upravitelja Agrokora, Ante Ramljaka, da poduzeća koju posluju u sklopu koncerna u Srbiji, prijeđu pod nadležnost Lex Agrokora, javlja srpska Politika.

Ovaj zakon je, podsjećaju srpski mediji, usvojen u travnju kako bi se spasila posrnula poslovna imperija prezaduženog tajkuna Ivice Todorića. 

Potvrdu informacije Politika je dobila iz samog suda. 

U okviru Agrokora u Srbiji posluju trgovački lanci "Merkator S", "Frikom", "Dijamant", "Mg Mivela", "Kikindski mlin" i "Nova sloga".

Ramljak je od beogradskog Privrednog suda krajem srpnja zatražio da i za ova poduzeća vrijede odredbe Lex Agrokora, ali sud je njegov zahtjev odbio.

Nakon što je objavljeno da se u Srbiji ne može primjenjivati Lex Agrokor, to je kratko komentirao i izvanredni povjerenik Ante Ramljak.

'Srbija još uvijek nije članica EU, i… njihove odluke su njihove odluke. Ja mislim da će svi vjerovnici biti namireni iz ukupne mase imovine koju ima Agrokor, bez obzira u kojoj zemlji', kazao je nakon sastanka u Vladi gdje je premijera upoznao s odlukama uoči današnjeg Vjerovničkog vijeća.

Komentari (1)
Pogledajte sve

činjenica je da agrokorove tvrtke u srbiji posluju po srpskim zakonima, međutim isto tako je činjenica da su to “agrokorove” tvrtke bez obzira tko u datom trenutku upravlja njime i svi nastali sporovi se riješavaju pred nadležnim sudom po sjedištu tvrtke ili pak ugovorom naznačenim sudom što srpski sudovi svakako nisu…dakle vjerovnici možda mogu staviti neku zabilježbu i pokrenuti arbitražni postupak ali srbija niti njeni sudovi nisu nadležni za ikakve stečajne ili ovršne postupke dok predmetne tvrtke uredno posluju i izvršavaju svoje zakonske obveze.

New Report

Close