Sud odbio zahtjev Knightheada oko osporenih tražbina

Autor: Jadranka Dozan , 06. veljača 2018. u 22:01
U Knightheadu se boje da neće imati pravo glasa kod odlučivanja o nagodbi/B. Filić/PIXSELL

Zahtjev je bio da se osporene tražbine rješavaju na Arbitražnom sudištu pri HGK.

Trgovački sud objavio je u utorak rješenje kojim se odbija zahtjev upravljačke kompanije Knighthead fonda vezan uz način rješavanja osporenih tražbina u postupku izvanredne uprave nad Agrokorom.

Knighthead je tražio da sud dopuni rješenje od 15. siječnja tako da njihovo rješavanje povjeri Stalnom arbitražnom sudištu pri HGK. Knighthead se pritom predstavio kao pravni sljednik vjerovnika Goldman Sachs International Bank, koji mu je Ugovorom o cesiji od 30. siječnja 2018. prenio tražbinu (obveznice) od 301,5 mil. kuna.

U svom zahtjevu pozvao se na Stečajni zakon i tzv. Lex Agrokor ističući da je "cilj zakona da se postupak restrukturiranja provede brzo". A kako su vjerovnici osporenih tražbina upućeni na njihovo utvrđivanje u parnicama pred sudom, boje se da neće imati mogućnost glasati za izbor vjerovničkog vijeća, kao i pravo glasa kod odlučivanja o nagodbi. Mogućnost da sud vjerovniku za osporene tražbine prizna pravo glasa (prema čl 43.) ne umanjuje, kažu, stupanj pravne nesigurnosti za njega. 

Sutkinja je pak podsjetila da je ZPIUTD lex specialis i da je njime jasno propisana nadležnost suda za 'incidentalne parnice'. Smatra da vjerovnici time nisu oštećeni ni manje zainteresirani za sklapanje nagodbe jer i onima s osporenim tražbinama ona mora osigurati ono što im pripada u slučaju uspjeha u sporu. "Vjerovnici kojima je glavna tražbina utvrđena prema glavnom dužniku imaju pravo glasa u visini tako utvrđene tražbine", stoji među ostalim u rješenju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close