Sud odbio 500.001 kunu tešku tužbu V-grupe protiv zaštitarskog sindikata

Autor: Saša Paparella , 06. rujan 2015. u 22:00
Darko Vrbanc, vlasnik V-grupe/Boris Šćitar/PIXSELL

Sudac Trgovačkog suda u Zagrebu obrazložio je da je V-grupa ugled izgubila zbog neuredne isplate plaća svojim zaštitarima.

Trgovački sud u Zagrebu u cijelosti je odbio tužbeni zahtjev zaštitarske tvrtke V-grupa koja je od Republičkog sindikata radnika Hrvatske (RSRH) zatražila isplatu 500.001 kune te parnični trošak u iznosu od 36.250 kuna, sve to uvećano za zatezne kamate.

Naložio je, usto, V-grupi da tom sindikatu isplati parnični trošak od 2500 kuna. V-grupa uložila je tužbu zbog povrede ugleda u prosincu 2013. godine, i to nakon što je zaštitarski sektor RSRH podnio GSV-u zahtjev za početak postupka mirenja s V-grupom zbog neisplate plaće dijelu njihovih radnika. Istog dana RSRH je, naime, poslao obavijest o početku postupka mirenja Erste banci kao komitentu V-grupe, gdje upozorava da je moguć štrajk u V-grupi. Prema mišljenju V-grupe, RSRH je namjerno uznemirio njihove komitente.

 

40milijuna

kuna prihoda imala je lani V-grupa

Na sudu su priznali da banka nije raskinula ugovore pa štete nije bilo, ali smatraju da iz "priloženih elektroničkih poruka proizlazi da je došlo do uznemirenosti kod Erste banke". Predstavnici RSRH naveli su da su komitente obavijestili o onim činjenicama o kojima ih je V-grupa bila dužna obavijestiti. Kako se navodi u nepravomoćnoj presudi koju potpisuje sudac Radovan Dobronić, sud je odlučio "utvrditi je li V-grupa u tom trenutku imala takav poslovni ugled, a koji je RSRH na opisani način povrijedio. Zaključak je tog suda da je ugled V-grupe u spornom trenutku već bio u poslovnoj zajednici u bitnoj mjeri narušen te postupak RSRH na bilo koji način nije mogao u bitnoj mjeri ni poboljšati ni pogoršati već postojeći, narušeni poslovni ugled V-grupe.

Naime, isplata plaća osnovna je obveza poslodavca, a V-grupa je već u veljači 2013. imala istu vrstu problema. Erste banka je, naime, 27. veljače 2013. na vlastitu inicijativu, bez uplitanja RSRH, poslala V-grupi dopis u kojemu izražava zabrinutost za sigurnost svog poslovanja, a zbog toga jer su joj se pojedini djelatnici  V-grupe žalili na neisplatu plaća, stoji u presudi.

"Ako su zaposlenici pristali raditi za V-grupu i ostale zaštitarske tvrtke za prosječno nisku plaću s obzirom na visok rizik posla, onda je minimum onoga što se traži, kako zakonski tako i moralno, da poslodavac takve plaće uredno isplaćuje, dok iz brojnih priloženih dokaza proizlazi da V-grupa tako nije postupala. Pored toga, taj ugled je bio narušen i pojedinim člancima u kojima se javnost izvješćuje da radnici V-grupe ne dobivaju plaću, iako HEP svakog mjeseca uredno plaća svoje usluge. Iz svega proizlazi da je V-grupa namjeravala prešutjeti svojim komitentima činjenicu da je RSRH pokrenuo postupak mirenja, uz mogućnost štrajka, pa je stoga nezadovoljan što ga je RSRH u tome onemogućio", navodi se u presudi. 

Istaknuta pozicija na 'stupu srama'

Dvije tvrtke dužne 90 mil.kn

Lani je V-grupa s 39,8 milijuna kuna prihoda bila osma na listi najuspješnijih hrvatskih zaštitara. No, ta je tvrtka dužna 43,4 milijuna kuna, zbog čega je ušla u postupak predstečajne nagodbe, koja je sklopljena u svibnju ove godine. Po toj su se nagodbi vjerovnici odrekli 40 posto svojih tražbina. U vlasništvu obitelji Darka Vrbanca još je jedna, podjednako dužna zaštitarska tvrtka Pregled (u stečaju), koja je s 46,8 milijuna poreznog duga na osmom mjestu 'stupa srama' najvećih dužnika u Hrvatskoj. Ta se tvrtka do studenoga 2012. zvala V-grupa Zaštita i imala je po pedesetak milijuna kuna prihoda. Nakon preimenovanja u Pregled dugovi ostaju, a zaštitarski se poslovi prebacuju na novoosnovanu V-grupu, koja je, eto, u međuvremenu i sama natukla golem dug.

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close