‘Sud i Vlada ne žele pravdu nego štite krupni kapital’

Autor: Ana Blašković , 18. svibanj 2015. u 22:01
Zajedno najavili daljnju borbu/Slavko Midžor/PIXSELL

Udruga Franak i Savez Potrošač nezadovoljni su presudom Vrhovnog suda u slučaju franak te najavljuju nastavak pravne bitke na Ustavnom sudu i podnošenje kaznenih prijava protiv odgovornih u bankama.

Nezadovoljni presudom Vrhovnog suda, Udruga Franak i Savez Potrošač podnijet će ustavnu tužbu. "Iskreno sumnjamo u spregu izvršne i sudske vlasti", rekao je Krešimir Bajamić iz Udruge Franak.

"Za razliku od drugih država koje su imale problem s kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima, Vrhovni sud propustio je zatražiti mišljenje Europskog suda pravde, što je najbolji dokaz da ta odluka nije rezultat težnje za pravom i pravdom, već je riječ o zaštiti krupnog kapitala. Potrošači su opet ostali bez ikakve zaštite i prepušteni su sami sebi", kaže Bajamić. Dodaje da je "sramotno da se banke ponose odlukom Vrhovnog suda da su nezakonito poslovale".

Podsjetimo, Vrhovni sud odbacio je žalbe obiju strana i potvrdio presudu VTS-a o nezakonitoj promjenjivoj kamatnoj stopi s izuzetkom Sberbanke te potvrdio zakonitoost valutne klauzule. Zbog sumnje na spregu dviju grana vlasti planiraju kaznene prijave protiv odgovornih u osam tuženih banaka koje su, kako tvrde, "obmanule, prevarile i opljačkale" 120.000 građana.

"Ustavnu tužbu pripremamo i podnijet ćemo je u roku 30 dana, odnosno do sredine lipnja, 13. ili 14., a zasad nam je teško točno reći što je to sve neustavno u presudi Vrhovnog suda, trebamo sve još dobro pročitati, ali kako je presuda vrlo štura i s nedovoljno objašnjenja, smatramo da je riječ i o povredi prava na pravično suđenje", objasnio je odvjetnik Potrošača Nikša Valjalo. Franak je spreman na daljnje pregovore, traže definiranje rokova zastare naplate preplaćenog kredita i kamata, u čemu se razilaze i suci.

Za kamatu

Potrošač: Tužite banke!

Iz Saveza Potrošač pozvali su građane na pojedinačne tužbe za povrat kamata, no ne mogu jamčiti da će ih dobiti. Premda je Vrhovni sud potvrdio ništetnost kamatne stope te da se treba primjenjivati ona početna, postoje različita tumačenja kad istječe zastare od pet godina. "Ako Ustavni sud zauzme isti stav kao i Vrhovni, postoji mogućnost tužbe pred Europskim sudom za ljudska prava", kaže Valjalo.

Komentirajte prvi

New Report

Close