Subvencije za više od 440 ekovozila

Autor: Poslovni dnevnik , 01. rujan 2014. u 14:41
Za ekovozila ukupno 15,5 milijuna kuna/G. Jakuš/PIXSELL

Zeleni bum u 2014.

U sklopu projekta "Vozim ekonomično", putem kojeg je s 15,5 milijuna kuna sufinancirana nabava ekološki prihvatljivijih vozila građanima i tvrtkama, ove je godine subvencionirano više od 440 vozila.

Zbog velika zanimanja građana ta će se akcija nastaviti i dogodine, najavio je u subotu ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. Najavio je i donošenje uredbe koja regulira posebne naknade za okoliš na vozila na motorni pogon pri registraciji vozila, a kojom će se uvesti pravedniji sustav naplate sukladno stvarnom stupnju onečišćenja. To će značiti da će više od polovice građana plaćati manji iznos pri registraciji vozila, istaknuo je Zmajlović.

Trebamo potaknuti potražnju i za punionicama vozila na električni pogon kako bi se isplatilo graditi ih. Javni sektor potičemo da sami grade punionice, novac za to osiguran je u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a nakon toga očekujemo i privatnu inicijativu, rekao je ministar. D irektor Fonda za zaštitu okoliša Sven Mueler koji je rekao da su ove godine registrirana 53 eletrična vozila i osam hibridnih. 

Komentirajte prvi

New Report

Close