Subvencija za mlijeko i voće 2,26 milijuna eura

Autor: Božica Babić , 08. ožujak 2016. u 21:59
Eurozastupnica Marijana Petir dobila potporu kolegice Biljane Borzan/Goran Jakuš/PIXSELL

Petir i Borzan probudile tromu europsku birokraciju koja je zaboravila na jednu svoju članicu.

Hrvatski školarci ipak će u aktualnoj školskoj godini imati besplatan voćni i mliječni obrok. Zasluga je to europarlamentarki Marijane Petir i Biljane Borzan. Naime, čudni kriteriji Europske komisije nazvani 'povijesno pravo' gotovo su uskratili osnovce u RH za tjedni zdravi obrok.

U razdoblju kada je u EU uveden ovaj projekt Hrvatska nije bila članica pa je EU Parlament odluku o subvencijama za novu školsku godinu namjeravao usvojiti bez kvote za RH. Dvojac Borzan-Petir uložile su amandmane, podržao ih je i Marco Tarabella iz odbora za poljoprivredu EK pa je Uredba iz 2013. o programu potpore za dostavu voća i povrća, banana te mlijeka obrazovnim ustanovama nadopunjena i školarci iz RH više neće biti diskriminirani u odnosu na europske vršnjake.  

Državama članicama po školskoj godini stavlja se na raspolaganje 150 milijuna eura za voće i povrće te 100 milijuna eura za mlijeko. U Hrvatskoj bi program trebao obuhvatiti školsku djecu od 7 do 10 godina starosti – njih oko 138.000. u više od 700 škola.

Subvencionirani iznos iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj za voće iznosi 1,36 milijuna eura, no mogao bi biti i uvećan dok će dodatni iznos za obroke mlijeka mogao iznositi do 900.000 eura godišnje. Države članice iz svog nacionalnog proračuna izdvojiti dodatna  sredstva. Ovaj program prilika je za male lokalne poljoprivredne proizvođače s obzirom da EK kroz njega promovira kratke opskrbne lance. Uredba omogućava državama članicama da uključe i širi asortiman proizvoda, poput meda i maslinova ulja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close