"Stvaramo pravi blagdanski ugođaj u gradu, a postavili smo i klizalište u parku"

Foto: Damir Špehar / Pixsell Foto: Damir Špehar / Pixsell

Predsjednica Uprave koprivničkog Komunalca, objašnjava na koji se način pametno i učinkovito gospodari otpadom u gradu te kako pomažu u pripremi ovogodišnjeg Adventa.

Koprivnički Komunalac dobitnik je nagrade EKO CROPAK za cjeloviti doprinos zaštiti okoliša, a 2016. godine dobili su priznanje Ministarstva zaštite okoliša i prirode za projekt ‘Smart upravljanje za čisti okoliš’. Ova komunalna tvrtka primjer je kvalitetnog upravljanja i sustavnog razvoja, posebice u segmentu odvojenog sakupljanja otpada. O uspjesima i planovima, razgovarali smo s predsjednicom Uprave Majom Hleb.

Na koje sve načine u Koprivnici upravljate otpadom i održavate čistoću grada?

Grad Koprivnica je među prvima u Republici Hrvatskoj uspostavio sustav odvojenog prikupljanja otpada. Prije gotovo 15 godina, na području grada i prigradskih naselja postavljeno je 90 ‘zelenih otoka’ s 259 spremnika za odvojeno prikupljanje staklene, metalne, papirne i plastične ambalaže, a početkom 2004. postavili smo reciklažno dvorište. Sanacija odlagališta Piškornica, u suradnji s Gradom i Fondom za zaštitu okoliša, završena je 2011. godine, a uloženo je 53,6 milijuna kuna.

Iste godine izgradili smo i u funkciju stavili kompostište i reciklažno dvorište za građevni otpad koji se obrađuje u korisnu sirovinu za građevinarstvo i održavanje nerazvrstanih cesta. Proveli smo nekoliko pilot projekata, poput sakupljanja zelenog otpada na užem gradskom području i prikupljanja ambalažnog otpada od plastike.

Uveli smo dvije mobilne aplikacije za građane - Zakrpaj.to kojom se prijavljuju komunalni problemi i ZelenKO koja sadrži kalendar o rasporedu odvoza plastike, papira i biorazgradivog otpada te lokacijama zelenih otoka. Zajedno s Franjevačkim svjetovnim redom iz Župe sv. Antuna pokrenuli smo humanitarnu akciju prikupljanja otpadnih plastičnih čepova i poklopaca za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma iz Čakovca koji njihovom prodajom kupuju lijekove. Do sada je predano oko dva milijuna komada čepova.

Tijekom 2014. godine nabavili smo 11.000 smeđih posuda i 500 kompostera za biorazgradivi otpad koji su besplatno podijeljeni građanima, a 2015. nabavili smo dvokomorno vozilo u vrijednosti 2,8 milijuna kuna koje omogućuje istovremeno sakupljanje komunalnog i izdvojenog korisnog otpada, pri čemu se štedi energija, postiže veća učinkovitost u radu te smanjuje štetna emisija u okoliš.

U sklopu projekta ‘Recikliraj’, na reciklažnom dvorištu postavili smo spremnike za opasni otpad, čime je Grad Koprivnica ispunio zakonsku obvezu da se na reciklažnim dvorištima, osim neopasnog otpada, preuzima i problematični otpad.

Uvođenjem inovacija u odvojeno prikupljanje otpada, nabavili smo pametne spremnike sa solarnim napajanjem, Wi-Fi Hotspotom i prešom za stješnjavanje otpada, koji smanjuju operativne troškove komunalnih službi štednjom goriva te doprinose očuvanju okoliša smanjenjem emisije CO2. U Gradu Koprivnici su u protekle dvije godine uvedeni dodatni pametni sustavi za gospodarenje otpadom vrijedni 3,1 milijuna kuna, koji omogućavaju uštede u operativnim troškovima poslovanja, kontrolu zaposlenika na terenu, smanjuju emisije u okoliš te omogućuju naplatu po količini otpada. Dakle, doista smo odmakli u kvaliteti zbrinjavanja otpada i uspješno uvodimo sve inovacije.

Upravljate i gradskom tržnicom. Po čemu je prepoznatljiva gostima i građanima?

Gradska tržnica u Koprivnici je među najpovoljnijima u Republici Hrvatskoj gledano s aspekta cijene zakupa mjesta za prodaju poljoprivrednim proizvođačima. Na zelenoj tržnici cijelu godinu raspolažemo s ponudom od 190 stolova - prodajnih mjesta, te u mliječnom kiosku imamo još sedam stolova i devet mjesta u rashladnim vitrinama za prodaju mliječnih proizvoda. Imamo i osam podrumskih prostorija za skladištenje robe.

Ponuda na tržnici je veoma bogata i šarolika pa tako svaki kupac dođe do namirnica koje potražuje. Tržnica je prepoznatljiva i po sudjelovanju u projektu ‘Certificirana seljačka tržnica’. Cilj je promovirati domaće proizvode, kupcima jamčiti podrijetlo proizvoda koje kupuju, a certificiranim proizvođačima olakšati plasman proizvoda i zaštiti ga od nelojalne konkurencije.

Na Gradskoj tržnici održava se i ‘Sajam zdrave prehrane’ gdje vlastite proizvode izlažu obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a posjetitelji mogu uživati u degustaciji raznih domaćih proizvoda.

Na koje ćete se načine uključiti u Advent u Koprivnici?

Sudjelujemo u ukrašavanju i kićenju prostora Gradskog parka gdje se od 14. do 31. prosinca održava manifestacija ‘Koprivnička bajka’, u sklopu koje smo postavili klizalište.

Ukrašavamo i grad raznim dekoracijama i rasvjetnim instalacijama kako bismo građanima stvorili blagdanski ugođaj. I naravno, tijekom cijelog Adventa naši djelatnici brinu o besprijekornoj čistoći koprivničkih ulica i parkova.     

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!