Studija potvrdila – trening EKO vožnje smanjuje potrošnju goriva čak do 18%!

Autor: Objava za medije , 16. siječanj 2014. u 15:30
Press foto

U tijeku natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji subvencionira čak 40% troškova treninga!

U periodu od kolovoza do prosinca 2013.g., Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) i ORYX Centar za sigurnu vožnju proveli su pilot projekt pod nazivom "EKO vožnja" sa ukupno 170 vozača (119 vozača kamiona i autobusa te 51 vozačem osobnih automobila) iz 18 tvrtki u RH (CityEx, INA, Konzum, Mlinar, Podravka, RALU logistika te mnoge druge). Navedeni vozači prošli su trening EKO vožnje po licenciranoj metodi ORYX Centra za sigurnu vožnju, a rezultate treninga analizirao je Energetski institut Hrvoje Požar u svojoj studiji. 

Navedena studija pokazala je 4 ključna rezultata koje donosi  trening EKO vožnje po metodi ORYX Centra za sigurnu vožnju kroz:

  • Smanjenje troškova za vozače (ekonomija vožnje) – trening direktno smanjuje potrošnju goriva u prosjeku za 10,88% kod teretnih vozila te 18,1% kod osobnih vozila. Uz to smanjuje i troškove održavanja vozila te troškove nastale uslijed prometnih nesreća.
  • Smanjenje emisije stakleničkih plinova (okoliš) – trening u prosjeku direktno smanjuje emisiju CO2 za 11,01% kod teretnih te 17,96% kod osobnih vozila, a uz to smanjuje i lokalne emisije štetnih plinova te buku.
  • Povećanje sigurnosti u cestovnom prometu – poboljšava i unaprjeđuje vozačke sposobnosti
  • Doprinos društvenoj odgovornosti – trening doprinosi odgovornijoj vožnji, smanjuje stres za vrijeme vožnje te povećava ugodnost u vožnji za vozače i putnike.

Temeljem navedenih rezultata FZOEU raspisao je natječaj putem kojega sufinancira treninge EKO vožnje vozača svih kategorija vozila. Ponudu za natječaj mogu dostaviti trgovačka društva i obrti koji žele educirati svoje zaposlenike o navedenom stilu vožnje i na taj način ostvariti goleme uštede u svom poslovanju prvenstveno kroz smanjenu potrošnju goriva. FZOEU subvencionira čak 40% troškova treninga EKO vožnje po ponudi i to do maksimalnog iznosa od 100.000 kuna po ponudi, a navedena sredstva isplatit će na žiro račun trgovačkih društava i obrta nakon sklapanja ugovora s FZOEU. 

Rok za prijavu na natječaj je 16.2.2014. godine.

Svu dokumentaciju potrebnu za prijavu na natječaj moguće je preuzeti na stranici FZOEU: www.fzoeu.hr te za više informacija o samom treningu EKO vožnje i za izradu informativne ponude za trening EKO vožnje posjetite stranicu www.oryx-grupa.hr

Komentirajte prvi

New Report

Close