‘Studentske ideje s papira treba prenijeti na tržište’

Autor: Stela Lechpammer/VL , 22. siječanj 2020. u 22:00
U raspravi sudjelovali Mislav Grgić, Mislav Balković, Dennis Rukavina i Marin Trošelj/E. ELVEĐI/PIXSELL

Akademska zajednica kao da je ‘cijepljena’ od hvatanja ukoštac s problemima u gospodarstvu, upozoreno je na panelu HUP-a i HAZ-a.

Umjesto da na tržište puste studente koji su tijekom školovanja gradivo učili napamet te nemaju nimalo iskustva u poslovanju, fakulteti bi trebali težiti sasvim drugačijem načinu rada.

Zaključak je to panela održanog jučer na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, pod nazivom Uloga istraživački orijentiranog obrazovanja i studentskog poduzetništva u visokom obrazovanju. Organizirale su ga HUP-Udruga poslodavaca u obrazovanju i Hrvatska akademska zajednica kako bi raspravili o tome kako je digitalna transformacija izmijenila obrazovanje.

Danas su, naime, sasvim drugačija znanja i vještine potrebni da bi se mladi pozicionirali na tržištu. No nije dovoljno samo prilagoditi nastavu novim uvjetima, nego studentima dati priliku da se bave poduzetništvom. To su glavne poruke panela na kojemu je sudjelovao bivši dekan FER-a Mislav Grgić, dekan Algebre Mislav Balković te poduzetnici Marin Trošelj i Dennis Rukavina. "Treba premostiti jaz između istraživanja i gospodarstva. Moramo pomoći doktorandima da njihove ideje ne ostanu samo na papiru i budu izložene na polici u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Te se ideje trebaju pretočiti u neki konkretni i inovativni proizvod", rekao je Grgić, redoviti profesor na FER-u i autor deklaracije o istraživačkom obrazovanju i studentskom poduzetništvu. "Akademska zajednica kao da je 'cijepljena' od toga da se hvata ukoštac s pravim problemima s kakvima se susreće gospodarstvo", upozorio je Grgić te istaknuo da je to zastarjeli način razmišljanja koji mora zmijeniti nova paradigma. Potrebna su nam sveučilišta koja potiču poduzetništvo, daju potporu novim idejama i koja ih potiču.

"To su značajke sveučilišta budućnosti te će se tako ostvariti gospodarstvo temeljeno na znanju", rekao je Grgić te FER spomenuo kao dobar primjer fakulteta koji se razvija u tom smjeru. " Trenutačno se na FER-u provodi oko 200 istraživačkih projekata na kojima radi 200-tinjak profesora i još toliko asistenata.  Dvije trećine zaposleno ih je novcem zarađenim upravo tim projektima", rekao je Nikola Mišković, prodekan za znanost FER.

Svoj je pozitivan primjer poslovanja predstavio Marin Trošelj suosnivač i direktor tvrtke STEMI čiji se šesteronožni edukacijski robot koristi u školama SAD i Europe. Direktor tvrtke Maverick Partners Dennis Allan Rukavina je kao potpredsjednik Kanadsko-hrvatske poslovne mreže govorio o važnosti međunarodne suradnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close