Studentske ideje i emisije osnova su programa TV Student

Autor: Marta Duić , 22. prosinac 2014. u 10:48
Televizija Student

Na televiziji Student rade, osmišljavaju i stvaraju program studenti novinarstva, a rade i promotivne filmove.

Na televiziji Student rade, osmišljavaju i stvaraju program studenti novinarstva, a nedavno su proslavili svoj drugi rođendan. ˝ Radimo tako da svi koji su dio tima Televizije student moraju znati radit sve, ali naravno da postoji nekakva podjela poslova˝, pojasnila je Petra Mađer, jedna od članica tima TV Student. Četvero studenata su urednici emisija – Akademska četvrt, Samo sport , Alter ego te Kultura nije tortura koju dobrovoljno radi jedna od studentica s fakulteta. Uz zabavno informativan program i televizijske priloge, reportaže i dokumentarne filmove studenti svake godine rade i promotivne filmove za fakultet, radio Student,  televiziju Student ili za studentske novine Global.

Program čine najbolje studentske ideje

Emitiranje televizije Student krenulo je prije dvije godine, točnije 9.studenog 2012., ali ideja o studentskoj televiziji postojala je od 2002. kad je  na Fakultetu političkih znanosti otvoren tv studio. Nažalost, tada nije bilo moguće emitirati zbog tehničkih problema i nije bilo dovoljno prostora za tolike montaže kojima bi studenti proizvodili programske sadržaja na dnevnoj bazi za emitiranje. Kad su krenuli s emitiranjem većina snimljenih priloga i emisija od prije postali su dio programa te su emitirani zajedno s novim sadržajima. ˝Emisije koje se sada emitiraju nastale su na smjeru televizije na trećoj godini studija novinarstva. Tada smo svi podijeljeni u grupe, imamo koncepte emisija, snimamo i montiramo. Najbolji koncepti su se zadržali, a emisija koja najdulje žvi je  Akademska četvrt. Ta emisija ima dobru strukturu te mnogi prilozi mogu ući u nju˝, kaže Mađer.

Učenje i boom TV Student

U studiju televizije Student radi deset demonstratora, ulogu glavnog urednika ima Igor Mirković i  glavna mentorica TV Student je Tena Perišin. Osim demonstratora tu su i studenti koji rade praksu sami za sebe ili u sklopu nastave. Tehničari tv Student osposobili su se time što su išli na HRT promatrati kako se to tamo radi, pretili su realizacija programa uživo i učili. Prema podatcima koje su dobili od Iskona televiziju Student mjesečno pratio više od 5 000 gledatelja, a osim na Iskon tv-u njihov program možete gledati na HTV4 i putem live streama.  ˝Kad je naša televizija krenula nastao je veliki boom oko toga,  ali kroz dvije godine emitiranja smo stvarno proširili glas da postojimo na svim fakultetima i dobivamo upite sa svih strana od studenata.  Mnoge tvrtke su nas angažirale za izradu promo spotova. Konstantno primamo upite za suradnje, oko 60 upita tjedno˝, pohvalila se Mađer.

Muke mladih novinara

Zbog vrhunskih i pristupačnih mentora sva vrata su im otvorena i problema do sada uopće nisu imali. ˝Bilo je slučajeva da u nekim rubrikama koje radimo za Akademsku četvrt poput Vijesti za normalne gdje ljudi komentiraju vijesti, pa nakon što ih prokomentiraju na svoj osoban način što i je cilj našeg koncepta vijesti, zovu naš studio i mole da ne emitiramo njihovu izjavu. Najčešće nazovu prekasno i kad je već sve gotovo, montirano i spremno, a i mi se vodimo pravilom ako ste dali izjavu onda je upotrebljiva˝, prepričala je Mađer muke mladih novinara.

Nagrade i dostignuća

2011.godine promo film Fakulteta političkih znanosti je na Smotri Sveučilišta dobio prvu nagradu za  najbolji promotivni film. Osim toga studenti novinarstva dobili su rektorovu nagradu za dokumentarni film Moje pjesme, moji snovi o djeci s posebnim potrebama , a  za taj film dobili su i nagradu Erasmus Media Seal. 2010. godine su na festivalu World Fest Houston dobili broncu u kategoriji kratkog dokumentarnog filma. ˝ Imamo i internacionalna dostignuća s emisijom CRO ID Who are we koja je bila određena vrsta edukativnog video materijala o Hrvatskoj nastala  na radionici na fakultetu. Na emisiji je radilo 12 studenata i ona je dobila prvu nagradu u kategoriji edukativnog videa na međunarodnom natjecanju Bea Festival of Media Arts u SAD-u i studenti su po svoju nagradu išli u Las Vegas˝, prisjetila se Mađer. 

Komentirajte prvi

New Report

Close