Studenti su danas sve više svjesni nužnosti interdisciplinarnih timova

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 28. lipanj 2018. u 22:01
Foto: Matija Habljak / Pixsell

Na zagrebačkom FER-u otvorene su prijave za studentski startup inkubator Spock.

Zagrebački Fakultet Elektrotehnike i računarstva (FER) početkom lipnja otvorio je prijave za treću generaciju studentskog startup inkubatora Spock. Poziv za nove generacije budućih poduzetnika otvoren je do sredine listopada i svi čija prijava bude prihvaćena sljedećih će deset mjeseci na raspolaganju će imati besplatan radni prostor, opremu, mentore, niz radionica i predavanja te pristup brojnim događanjima. Timovi koji se prijavljuju moraju imati barem jednog člana s preddiplomskog i diplomskog studija FER-a dok ostali članovi tima mogu biti studenti bilo koje sastavnice Sveučilišta u Zagrebu. Program inkubacije u Spocku omogućit će im podršku, vodstvo, stjecanje znanja i razvoj vještina potrebnih da svoje ideje pretvore tržišno profitabilna rješenja.

“Na FER-u niti na Sveučilištu u Zagrebu u trenutku pokretanja Spocka nije postojao aktivan program koji bi pružao sustavnu podršku studentima koji se odluče za poduzetničku karijeru, već su oni bili prepušteni da sami rade na projektima ili da sudjeluju u programima poduzetničkih inkubatora koji očekuju da se u kratkom roku u potpunosti posvete razvoju proizvoda. Iskustva s dosadašnjim generacijama bila su jako pozitivna i redovito bi premašila sva naša očekivanja. Timovi su svake iz godine u godinu kreativniji i sve više angažirani oko svojih ideja. Primijetili smo kako se studenti zadnje godine preddiplomskog i prve godine diplomskog studija sve više interesiraju za realizaciju vlastitih ideja te da su sve više svjesni nužnosti interdisciplinarnih timova, zbog čega članovi timova dolaze s različitih sastavnica Sveučilišta, a ne samo s FER-a, na što smo jako ponosni”, za Poslovni je dnevnik komentirala stručna suradnica za karijerno savjetovanje FER-a i operativna voditeljica Spocka Iva Gospodnetić.

Nakon prve generacije u potpunosti su izmijenili koncept i sadržaj radionica, kazala nam je, što su studenti prepoznali i pohvalili. Za sljedeću godinu planiraju uvesti i dodatne aktivnosti koje će pomoći boljem povezivanju sa studentima drugih fakulteta i time formiranju uspješnih interdisciplinarnih timova. “U razgovoru sa SPOCK-ovcima smo dobili povratnu informaciju da im je sve što su naučili i iskusili bilo korisno, od specifičnih znanja i vještina koja su stekli na radionicama pa sve do iskustva vođenja timova, realizaciji ideje, pripreme i razrade poslovnog plana i plana monetizacije ideje pa do kontakata koje su stekli kroz Spock. Općenito se pozitivno osvrću na sigurnu okolinu u kojoj su dobili testirati svoju ideju, okušati se u poduzetništvu i znati da su, čak i ako ništa od toga ne uspije, napravili i naučili puno”, pojasnila nam je sugovornica. U protekle dvije godine kod njih su stasavali, primjerice, timovi poput Anglera koji je razvijao mobilnu aplikaciju za pomoć u rješavanju geometrijskih zadataka, zatim Noomly koji je razvijao istoimeni sustav senzora koji roditeljima javljaju kada njihovo dijete pokuša izaći iz doma, kao i Melanoma Check tim koji je razvio aplikaciju za trenutnu provjeru madeža te tima Sumirra koja je svojim rješenjem osobnog financijskog asistenta mnoge studente lišio financijskih muka.

Komentirajte prvi

New Report

Close