Student poslovne ekonomije stječe uvid u poslovanje osiguravajuće kuće

Autor: Marta Duić , 18. rujan 2014. u 22:00
Željko Kalinić s kolegama na poslu u CZO/Žarko Bašić/PIXSELL

Željkova velika želje nakon završetka studija poslovne ekonomije je osamostaljenje i, naravno, da što prije pronađe stalno zaposlenje.

Croatia zdravstveno osiguranje ove je godine proslavilo  desetu obljetnicu poslovanja. Osim što su ostvarene uštede, reorganizacijom unutar kompanije pojedine radne jedinice dobile su svježu perspektivu i novi zamah. Sami za sebe kažu kako su uvijek otvoreni za kvalitetne i sposobne ljude te da su prepoznati na tržištu rada kao poželjan poslodavac.

Uz to, Croatia zdravstveno osiguranje jedan je od osamnaest partnera poslodavaca projekta "Iskustvo zlata vrijedi", kojeg je pokrenuo Poslovni dnevnik. U njihovom računovodstvenom odjelu odnedavno radi Željko Kalinić , student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Željkova velika želje nakon završetka studija poslovne ekonomije je osamostaljenje i, naravno, da što prije pronađe stalno zaposlenje.Željku entuzijazma ne nedostaje, spremno uči i obavlja sve radne zadatke koji se pred njega postave.

˝Volio bih proći sve sektore pa se u svemu tome pronaći. Što je više izbora, bolje je za pojedinca. Dosta se radi, a i sami znate kako je to, tamo gdje se dosta radi može se dosta i naučiti. Ja na to gledam kao na glavnu prednost ove prakse. Mislim da sam se snašao i više nego dobro u ovom radnom kolektivu", složio se Željko s planom svoje radne prakse koji je za njega osmislilo Croatia zdravstveno osiguranje.Jedini problem s kojim se Željko dosad na praksi susreo je prijevoz. Naime, da bi dobili redovan prijevoz do posla morate imati ispunjene sve uvjete i čekati odobrenje. Željko je trenutno u procesu ostvarivanja prava na  prijevoza te se nada brzom i pozitivnom rješenju. Sva sreća, smješten je blizu poslovne zgrade Zagrepčanka u kojoj se nalazi Croatia zdravstveno osiguranje pa one dane kad su mu vremenski uvjeti naklonjeni nema nikakvih problema s dolascima i odlascima s posla.

Pozitivna iskustva
Croatia zdravstveno osiguranje zapošljava dvije osobe s invaliditetom na radnim mjestima samostalni stručnjak u odjelu za medicinsko savjetovanje i podršku te zastupnica u prodaji. Pohvalili su se kako su njihova iskustva i više nego pozitivna, a osobe s invaliditetom zaposlene u Croatia zdravstvenom osiguranju predstavljaju ravnopravne sudionike u poslovnim procesima. ˝Svi djelatnici i to bez ikakve  iznimke, u poslu trebaju stalni razvoj, a pritom su kvalitetno obrazovanje, usavršavanje, pozitivan stav i upornost bili i ostat će ključ uspjeha u suočavanju sa svim poslovnim i životnim izazovima˝, zaključili su iz Croatia zdravstvenog osiguranja.

Željko je izrazio veliko zadovoljstvo sudjelovanjem u ovom projektu Poslovnog dnevnika i nada se kako će "Iskustvo zlata vrijedi" podići svijest i kod onih poslodavca koji nisu sudjelovali u projektu. Zapošljavanje osoba s invaliditetom, slaže se ovaj student Ekonomskog fakulteta. velik je problem našeg društva jer mnogi poslodavci i dalje ne uviđaju prednosti i kvalitete koje osobe s invaliditetom pokazuju kao radnici. ˝Ovaj projekt Poslovnog dnevnika je stvarno koristan, vidi se da se napokon nešto pomaklo s mjesta i s mrtve točke. Bitno je da su osobe s invaliditetom dobile prostor u medijima jer bez njega, budimo iskreni, danas ne možeš ništa. Da se, od svih nas koji smo se prijavili za sudjelovanje i projektu, barem jedna osoba zaposli za stalno u bilo kojoj od tvrtki koje su sudjelovale, bilo bi sjajno. Mislim da bi Croatia zdravstveno osiguranje moglo biti idealan primjer i uzor drugim kompanijama u Hrvatskoj da krenu prema osvješćivanju. Siguran sam da bi taj korak potaknuo i druge poslodavce u našoj zemlji,a tad bi sve bi bilo puno drugačije˝, rekao je  student Željko Kalinić.

Želja njegova privremenog poslodavaca je da kroz mjesec dana radne prakse uspije steći uvid u to kako funkcionira jedno osiguravajuće društvo. ˝Očekivano, brzo je i odgovorno preuzeo dane zadatke i od prvog dana se odlično uklopio u našu radnu sredinu˝, pohvalili su Željkov rad kolege iz Croatia zdravstvenog osiguranja.Željko se već sad nada kako će njegovi poslodavci uvidjeti njegove kvalitete i kako će ubrzo postati stalni zaposlenik Croatia zdravstvenog osiguranja. ˝Predložit ću da me zaposle, u svakom slučaju će im se to isplatiti. Uz to, država nudi posebne uvjete za zapošljavanje osoba s invaliditetom te poslodavci imaju subvenciju u iznosu od 65 posto za prvu godinu zapošljavanja osobe s invaliditetom. Godinu dana zapošljavanja mene izaći će ih jeftinije nego da uzmu nekoga tko bi radio preko studentskog servisa na studentski ugovor ˝, iznio nam je Željko svoje planove.

Dodatni izazovi
Croatia zdravstveno osiguranje svjesno je situacije na tržištu rada za sve pojedince, posebice za osobe s invaliditetom. ˝Osobama s invaliditetom, na trenutno opterećenom tržištu rada, dodatno je otežano zapošljavanje ponajviše zbog predrasuda o lošijem obavljanju radne obveze. No današnji uvjeti kao i brojni primjeri osoba s invaliditetom koje uspješno svladavaju izazove u poslovnim branšama najbolji su pokazatelj da se kod odabira kandidata treba voditi za ravnopravnošću˝, poručili su iz Croatia zdravstvenog osiguranja.Željko je, priča nam,odluku o sudjelovanju u projektu "Iskustvo zlata vrijedi' donio vrlo lako, čak je i ostale kolege s fakulteta i prijatelje uputio da se prijave jer je, kako on kaže, dobra stvar u pitanju. "Za projekt sam saznao preko web stranice, preko In portala za informiranje osoba s invaliditetom. Tu sam se informirao, zaključio da je riječ o nečem vrlo zanimljivom, napisao sam životopis, poslao podatke koji su se tražili i eto me ovdje˝, pojasnio nam je Željko. 

Plan prakse

Proći će sve sektore

˝Za sada sam manje – više radio puno radno vrijeme, ponekad bih otišao ranije radi prijevoza ili možda malo kasnio iz istog razloga, ali u principu 6 do7 sati sam ovdje svakodnevno. Moji radni zadaci se mijenjaju svaki dan, a trenutno sam u odjelu računovodstva. Ova radna praksa je usko vezana uz moju struku, osobito računovodstvo i knjigovodstvo za koji sam siguran da će mi puno Željko. Plan poslodavaca je da Željko prođe sve sektore, od financija, prodaje i tarifiranja, asistencije te obrade odštetnih zahtjeva.

Komentirajte prvi

New Report

Close