Stručnjak objasnio što nas čeka uvođenjem eura: “Cijene će rasti s njim i bez njega”

Autor: Poslovni.hr , 25. srpanj 2019. u 09:30
Foto: Getty Images

Najčešće se govori da ćemo izgubititi monetarni suverenitet, no Globan kaže da to nije istina.

Docent dr. Tomislav Globan s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu u RTL-u Direktu je objasnio što nas čeka s uvođenjem eura.

Globan kaže da skepticizam koji je prisutan u Hrvatskoj nije bio tipičan u drugi zemljama dok su uvodile euro.

Vidim to kao znak da Vlada, HNB, ali i mi iz akademske zajednice kao i poduzetnici trebamo više truda uložiti u razjašnjavanje jedne. Ovo je pitanje gdje gotovo svi argumenti govore da trebamo uvesti euro', kazao je Globan za RTL.

Najčešće se govori da ćemo izgubititi monetarni suverenitet, no Globan kaže da to nije istina.

'Uvođenjem eura građani bi konačno uveli valutu za koju su se opredijelil prije nekoliko desetljeća kada su još za vrijeme Jugoslavije prebacili štednje u strane valuti. Već tada smo se odrekli tog suvereniteta. Ne može se izgubiti nešto što se nema'.

Još jedan od argumenata protiv uvođenja eura je da će doći do rasta cijena.

'Fakti to ne potvrđuju. Zemlje s kojima se volimo uspoređivati, a koje su uvele euro – Latvija, Litva, Slovenija, Slovačka, sve imaju veći standard nakon uvođenja eura. Rast cijena nije potvrđen u podacima. U zemljama koje su nedavno uvele euro inflacija raste, ali za oko 0,5 postotnih bodova. Do straha dolazi jer ljudi svoja očekivanja o inflaciji temelje na vrlo malenim vrijednostima koje vide svaki dan, ali udio takvih dobara u ukupnoj košarici je malen. Cijene će rasti sa i bez eura', objašnjava Globan.

Neki ekonomisti, iako nisu protiv eura, kažu da hrvatsko gospodarstvo još nije spremno.

'Vi možete neke stvari i u hodu ispuniti. Naravno da u Hrvatskoj životi standard nije na razini prosjeka EU-a, ali uvođenje eura to može ubrzati. Ipak, treba biti realističan i svjestan da monetarna politika ne može riješiti naše probleme', kazao je Globan.

Komentirajte prvi

New Report

Close