Stručnjaci upozoravaju: Ukidanje roaminga moglo bi imati posljedice

Autor: Poslovni.hr , 26. rujan 2016. u 08:57
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Spomenuta je odluka Europske komisije naišla na neodobravanje teleoperatora.

Više nema dvojbe – roaming unutar Europske unije bit će u potpunosti besplatan od lipnja 2017. godine, na radost svih onih koji često putuju, a dosad su se morali susprezati prigodom telefoniranja.

Kako piše Slobodna Dalmacija, spomenuta je odluka Europske komisije naišla, međutim, na neodobravanje teleoperatora, što ne čudi kad se uzme u obzir da su im prihodi od omogućene usluge roaminga u 2015. godini iznosili više od 280 milijuna kuna, što od vlastitih korisnika, što od stranaca. Riječ je, inače, o okvirnim podacima kojima raspolaže Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Dok u Vipnetu otvoreno ističu kako će se ukidanje dodatnih maloprodajnih naknada u roamingu negativno odraziti na telekom-industriju u Hrvatskoj, te da "prije donošenja konačne odluke treba voditi računa o balansu interesa krajnjih korisnika te održivog poslovanja operatora koji pružaju roaming usluge", iz T-HT-a poručuju kako se još uvijek ne mogu detaljnije očitovati o najavljenim novim smjernicama definiranja politike pravedne uporabe.

Otkako se lani počelo najavljivati uvođenje besplatnog roaminga, stručnjaci upozoravaju kako bi nemogućnost zarade od spomenute usluge, operatori mogli nastojati nadoknaditi na drugoj strani, odnosno povećanjem cijena telefoniranja u nacionalnom prometu.

Komentirajte prvi

New Report

Close