Stručnjaci upozoravaju: Ne radite ovo dok hodate jer bi mogli nastradati

Autor: Poslovni.hr , 04. veljača 2020. u 11:11
Foto: Getty Images

Istraživači su se koristili podacima iz 33 relevantne studije i analizirali podatke o ozlijedama pješaka i njihovim aktivnostima neposredno prije ozljede.

Tipkanje poruke na pametnom telefonu u kombinaciji s kretanjem po gradu, rezultira velikim brojem ozlijeda, ali i povećanim rizikom od smrti.

Kako piše Zimo, istraživači su otkrili da takvo odvlačenje pažnje, jer tijekom pisanja poruke na pametnom telefonu fokusirani smo na ekran i poruku koju šaljemo, dovodi pješake u opasnost više nego slušanje glazbe ili razgovor na telefonu.

Istraživači su se koristili podacima iz 33 relevantne studije i analizirali podatke o ozlijedama pješaka i njihovim aktivnostima neposredno prije ozljede. Posebnu su pozornost obratili na trenutak kad je pješak krenuo hodati ili prelaziti cestu, je li provjerio svoju okolinu, koliko mu je trebalo da prijeđe cestu te je li se sudario s drugim pješacima ili vozilima.

Podaci su pokazali da slušanje glazbe, što se smatralo rizikom za sigurnnost pješaka, zapravo i nije takav rizik. Telefonski razgovor malo je povećao rizik jer je pješacima trebalo nešto više vremena da krenu prelaziti cestu i nešto su rjeđe provjeravali koliko je sigurno prijeći.

No, pješaci koji su slali tekstualne poruke našli su se u najrizičnijim situacijama, piše Zimo.

Komentirajte prvi

New Report

Close