Stroži uvjeti gospodarenja otpadom, ali i veće kazne

Autor: Darko Bičak , 18. studeni 2019. u 22:00
Regulira se i način rada reciklažnih dvorišta/DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL

Nacrt je na e-Savjetovanju, propisuje koje su djelatnosti s otpadom i tko se njima smije baviti.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pustilo je jučer u javnu raspravu, putem e-Savjetovanja, nacrt prijedloga Pravilnika o gospodarenju otpadom.

Zainteresirana javnost će svoje primjedbe moći dati do 18. prosinca, a očekivana objava izvješća je mjesec dana kasnije, odnosno 18. siječnja 2020. Ovim Pravilnikom propisuju se uvjeti za gospodarenje otpadom, poslovi i osobe odgovorne za gospodarenje otpadom, način rada reciklažnog dvorišta i registracija djelatnosti gospodarenjem otpadom.

Kako pojašnjavaju u Ministarstvu, Pravilnikom se prenose EU direktive o otpadu te se dokida nacionalna regulativa koja nije u skladu s pravnom stečevinom EU. Tako novi Pravilnik propisuje strože uvjete u sustavu gospodarenja otpadom te veće kontrole, a i kazne za prekršitelje. Propisuje se sadržan, način vođenja svih očevidnika u sustavu prijevoznika, posrednika, trgovca te svih ostalih uključenih u sustav gospodarenja otpadom.

Također se predlažu i rješenja koja propisuju pojedinosti financijskoj jamstva i načina postupanja nadležnom ministarstva za vođenje poslova zaštite okoliša, a isto tako i nadležnog upravnog tijela u vezi financijskih jamstava.

Nova regulativa digitalizira čitavi sustav, a koji bi trebao zbog toga postati transparentniji. Tako se pravilnikom propisuje manipuliranje podacima u mrežnoj aplikaciji za vođenje očevidnika o nastanku i tijeku otpada, način obračuna troškova koji nastaju radom te mrežne aplikacije i dostupnost podataka sadržanih u toj mrežnoj aplikaciji. Do jučer kasno popodne nije bilo još niti jednog komentara na nacrt ovoga Pravilnika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close