‘Strože kontrole hrane uvesti za sve’

Autor: Marina Biluš , 09. kolovoz 2017. u 22:00
Čelnik Udruge Tihomir Jaić/Borna Filić/PIXSELL

Tolušić je napravio diplomatski propust, kaže Udruga poljoprivrednika.

Dok se čeka sastanak ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i njegovih kolega iz regije koji bi trebao ponuditi rješenje gorućeg trgovinskog spora, o Pravilniku o strožem nadzoru hrane koju uvozimo iz susjednih zemalja izvan EU oglasila se i Udruga poljoprivrednika.  

U potezu ministra Tolušića koji je uveo pojačanu kontrolu na hrvatske granice vide i dobre i loše strane. Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima je dobar, ali da je njegova primjena loše komunicirana sa susjedima, pojasnio je čelnik Udruge Tihomir Jaić. Ministar, tvrdi, nije dobro diplomatski pripremio teren za svoju odluku i time je, smatra, pokvario primjenu pravilnika, s kojim su u načelu zadovoljni.

Uvjerava da bi se pravila o uvozu trebala pooštriti i za zemlje Europske unije. Tolušiću tako zamjera što se orijentirao samo na jednu skupinu uvoznika jer smatra da bi strože trebalo ići prema svima. "Imate uvoz voća i povrća iz Poljske koje je 10 puta nekvalitetnije od našeg i kojeg neki povrćari nazivaju smećem. Imate meso iz Rumunjske i Mađarske koje je nekvalitetno. Imamo uvoz jaja, na primjer iz Nizozemske, gdje su jaja u pravilu otrovana", izričit je bio.

Komentirajte prvi

New Report

Close