Strmoglavi pad izravnih stranih ulaganja

Autor: Suzana Varošanec , 14. travanj 2016. u 22:01
BAT-ovo preuzimanje TDR-a 510 mil. eura/ J. Galoić/PIXSELL

Pozitivan učinak Adrisove prodaje TDR-a BAT-u ‘pojeo’ slučaj franak.

Učinkovito uklanjajte najproblematičnije čimbenike poslovanja u Hrvatskoj! Preporuka je to Vladi iz RBA nakon HNB-ova podatka da su lani strana ulaganja u RH iznosila 128 mil. eura. Riječ je o 1,3 mlrd. eura nižem iznosu u odnosu na 2014. i strmoglavom padu od 91 posto.

Rezultat je, pak, po nekima, što je sve lani stalo zbog izbora. Kako god, HNB se poziva na isključen učinak tzv. kružnih ulaganja – izravna ulaganja u RH i inozemstvo, za isti iznos, te negativnu zadržanu dobit od 780 mil. eura, što je uvelike rezultat učinaka konverzije kredita u švicarskim francima u euro.

Potvrđuju to i analitičari RBA-a. Pozitivni učinak od BAT-ova preuzimanja TDR-a i knjiženja 510 mil. eura vrijedne transkacija, tvrde, uvelike je neutraliziran minusima banaka zbog navedene konverzije. U razdoblju od 1993. do kraja 2015. izravna strana ulaganja u RH iznosila su 29,6 mlrd eura, a bez kružnih ulaganja 27,2 mlrd eura. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Sram ih bilo.
A tako krasne Uhljebe imamo.

Koje li ironije: dok u Europu plasiramo lijepu priču o Malenoj i Klepetanu, dotle nikakvu pozornost ne privlačimo čak niti za fondove crnih labudova!!!
Što su uzroci investicijske katastrofe koja se nadvila nad Hrvatskom? Što je sa Izravnim stranim ulaganjima (Foreign Direct Investments FDI) u Hrvatsku? Da li su strani investitori prestali biti„patološki kockari“ ???

New Report

Close