Strateški projekti cijeli LNG na Krku i tri vodovoda

Autor: Darko Bičak , 01. veljača 2018. u 22:00
Dio lokalne zajednice protiv plinskog terminala

Vlada plutajući i mogući kopneni terminal i vodne sustave u Istri, Petrinji i Zagrebačkoj županiji proglasila strateškima.

Kao što je premijer Andrej Plenković i najavio, Vlada je projekt LNG terminala na otoku Krku proglasila na svojoj jučerašnjoj sjednici strateškom investicijom u svim fazama razvoja i realizacije.

Konkretno, to znači da će biti centralizirano odlučivanje o primarnom plutajućem terminalu, kao i kasnijem mogućem kopnenom projektu. Ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić podsjetila je da je Vlada još u srpnju 2015. donijela odluku o proglašenju LNG terminala strateškom investicijom.  Međutim, u međuvremenu je Vlada u lipnju 2016. donijela zaključak o ubrzavanju aktivnosti na realizaciji toga projekta, i to tako da će se projekt provoditi u dvije faze – u prvoj kao plutajuće rješenje, dok će kopneni terminal biti druga faza. 

Sukladno tomu, radi uklanjanja bilo kakve pravne neizvjesnosti o značenju odluke iz 2015., izmjenom se ta odluka dopunjuje te se jasno utvrđuje da je LNG terminal strateški projekt u svim svojim fazama. 

Razlog za to su bile nedoumice je li strateški projekt samo kopneni terminal, ili i onaj plutajući, a zbog čega su bile moguće tužbe i odugovlačenje izvedbe. Uz to, lokalna i regionalna samouprava pokrenula je više inicijativa kojima se protivi projektu plutajućeg LNG terminala. Vlada je na istoj sjednici strateškim projektima proglasila i tri vodozahvatna projekta, i to aglomeracije Umag-Savudrija-Novigrad istarski te onaj u Petrinji, kao i Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije Zagreb-Istok.

Komentirajte prvi

New Report

Close