Strategiju radi s teoretičarima, poslovnjaci razočarani

Autor: Božica Babić , 05. svibanj 2016. u 22:01
Ministar poljoprivrede Davor Romić/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

U radnoj skupini koja će skrojiti prehrambene smjernice za iduće tri godine 29 članova, nijednoga poduzetnika.

Na hrvatskoj sceni ništa novo unatoč svojedobnim bučnim obećanjima političkih elita iz Banskih dvora. Poziv za sudjelovanje u kreiranju strateških smjernica poljoprivrede i prehrambene industrije za razdoblje 2017.-2020. dobili su brojni predstavnici akademske zajednice i strukovnih institucija, dok su pojedinci iz biznisa čija se budućnost zapravo kreira – zaboravljeni.  

Naime, danas se u Ministarstvu poljoprivrede po pozivu ministra Davora Romića održava prvo okupljanje povjerenstva i radne grupe uz najavu kako je tema sastanka "izrada strateških smjernica za iduće trogodišnje razdoblje, upoznavanje s procesom izrade strategije, uz upute što se očekuje od radne grupe i povjerenstva". Biznis sektor, koji definitivno najbolje poznaje problematiku što treba biti ugrađena u strateški okvir, ostao je neugodno iznenađen činjenicom da nije uključen u inicijalnu raspravu.  

"Uistinu smo konsternirani sastavom radne grupe za izradu smjernica. Nevjerojatno je da predlagač nije našao za shodno predložiti predstavnike tvrtki koje su nositelji stočarske i peradarske proizvodnje te prateće industrije, one što su na tržišnoj vjetrometini i zasigurno imaju vizije za trendove u idućih 10-ak godina", ne skriva gorčinu direktor Croatiastočara Branko Bobetić. Bez predstavnika tvrtki, ocjenjuje, nemoguće je izraditi održivu srednjoročnu strategiju.

"Bilo bi poželjno formirati dvije radne grupe, jednu za stočarsku proizvodnju i prateću industriju i drugu za biljnu proizvodnju i prateću industriju", poručuje Bobetić. I prokuristica Kraša Marica Vidaković upozorava: "Raspravljati i donositi sektorsku strategiju bez onih koji će je provoditi i koji znaju kako će se to odraziti na šire društvo prilično je neodgovorno. Uključenje gospodarstvenika jedini je način da se konačno, prvi put, donese primjenjiva strategija, koja neće poput dosadašnjih ostati samo mrtvo slovo na papiru".

U radnu skupinu pozvano je 29 članova. Poljoprivredni, prehrambeni i veterinarski fakulteti imaju 12 predstavnika. No, od tog detalja više bode oči podatak da je iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša te iz Instituta za poljoprivredu i turizam uključeno čak šest predstavnika. Zar "teoretičari" mogu dati bolja strateška promišljanja i rješenja od ljudi iz konkretne prakse? Među 29 izabranih moralo je biti mjesta za 10-15 poduzetnika. Posebna tema je trogodišnji strateški okvir, većina članica EU ljestvicu je stavila na 2030.-35. 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close