Strategija upravljanja državnom imovinom konačno napisana

Autor: Marija Brnić , 03. ožujak 2013. u 22:01
Intenzivno se radi na sustavu efikasnijeg upravljanja državnom imovinom/FOTOLIA

Pokazalo se da je sustav s dvije institucije zatvoreniji i netransparentniji čak i od, u javnosti omraženog, bivšeg Fonda za privatizaciju (HFP).

Kako je jesenas KPMG u projektu Clean start Vladi i sugerirao, konačno se počinje razmatrati opcija objedinjavanja dvije institucije za upravljanje državnom imovinom – Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom i Agencije za upravljanje državnom imovinom.

U obje institucije službeno odbacuju tvrdnje kako ovih dana intenzivno pregovaraju o njihovom preustroju u jedan ured. No, u DUUDI-ju potvrđuju kako je u tijeku izrada prijedloga strategije upravljanja državnom imovinom. Taj se dokument, poručuje predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejnović, odnosi na upravljanje samom imovinom, no ne i na sustav upravljanja. Međutim, odmah nakon što se usvoji dugoočekivana strategija, u proceduru će se uputiti i novi prijedlog Zakona o upravljanju državnom imovinom. Taj se prijedlog, kako nam je potvrđeno, priprema paralelno sa strategijom, a njime bi se među ostalim obuhvatilo i pitanje uređenja institucija za upravljanje imovinom, potvrđuju izvori iz Vlade. Prema sadašnjem modelu upravljanje procesima privatizacije i restrukturiranja tvrtki i prodaje nekretnina iz državnog portfelja povjereno je AUDIO-u, a koordinacija upravljanja državnom imovinom i kadroviranje DUUDI-ju.

No, u praksi se pokazalo da je taj sustav zatvoreniji i netransparentniji, čak i od u javnosti omraženog bivšeg Hrvatskog fonda za privatizaciju. Upravna tijela u obje institucije odluke ne donose javno."Sadašnja dvojnost sustava posve je nepotrebna i objedinjavanjem u jednu instituciju zasiguno će se postići sređeniji i efikasniji model", kaže naš sugovornik. Upućeni apostrofiraju kao uzor iskustvo Slovenije, koja je taj važan posao stavila pod ingerenciju Slovenskog državnog holdinga.Iz DUUDI-ja nam potvrđuju da je nacrt strategije već upućen na ocjenu i prijedloge nadležnim ministarstvima, a na Vladinom stolu moglo bi ga se očekivati već tijekom ovog mjeseca.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

New Report

Close