Strategija prometnog razvitka uskoro u javnoj raspravi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. travanj 2014. u 16:22
Foto: Thinkstock

Savjetovanje je održano u organizaciji zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom.

Nova strategija prometnog razvitka Hrvatske, koja uskoro kreće u javnu raspravu, vodi računa o do sada zapostavljenim područjima kao što su ekologija, sigurnost i ukupna organizacija prometne usluge, rekao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić na današnjem znanstveno-stručnom savjetovanju Znanost i razvitak prometa (ZIRP 2014).

Savjetovanje je održano u organizaciji zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom. U sklopu savjetovanja održan je okrugli stol o mogućnostima prometnog sustava Hrvatske.

Neki od glavnih ciljeva strategije po ministrovim su riječima unapređenje prometne povezanosti sa susjednim zemljama, povezivanje regija unutar Hrvatske, otoka s kopnom, prometno rješavanje gradskih anglomeracija, poboljšanje teretnog prometa te ekološko, ekonomsko i sigurnosno unapređenje kompletnog prometnog sustava.

Velika ulaganja očekuju se u željeznički sustav, prvenstveno na riječkom pravcu i dionici Zagreb – Tovarnik, a što se tiče autocesta do kraja godine završit će se ono što je ugovoreno i tu država staje, kaže Hajdaš Dončić. Najavljuje poboljšanja državnih, županijskih i lokalnih cesta.

Ministar turizma Darko Lorencin ocijenio je da dobre ceste i autoceste čine prednost Hrvatske pred turističkim konkurentima, a bitnim za produžavanje sezone drži zračni promet, posebno uspostavu linijskog prometa jer, kako je rekao, sada dominira čarter.

Željeznica nije ključna za turizam, ali bi ulaganja u nju mogla privući mlađu turističku klijentelu, smatra Lorencin.

Posebnu priliku za Hrvatsku on vidi u cikloturizmu, na valu povratka Europljanima vožnji biciklom te u nautici, a smatra da Hrvatskoj treba još deset tisuća vezova u moru i pet tisuća na suhom.

Komentirajte prvi

New Report

Close