Stranka ZA GRAD misli da su javni bicikli samo kozmetika

Autor: Poslovni.hr , 14. svibanj 2013. u 12:39
Press photo

Članovi stranke pozivaju gradsku upravu da ne manipulira idejom javnog bicikla u predizborne svrhe

Kao odgovor na današnje predstavljanje prvog sustava javnih bicikala u Zagrebu Stranka ZA GRAD upozorava na njegove nedostatke.

"Tromjesečni pilot projekt predstavljen od strane gradonačelnika Bandića još je jednom potvrdio važnost biciklističkog prometa u recentnoj kampanji za zagrebačke lokalne izbore. Svečano puštanje u rad prvog sustava javnih bicikala trebalo je tako potvrditi predanost gradskih vlasti ostvarivanju dugoročne vizije unapređenja biciklističkog prometa. Ipak, dosadašnje iskustvo specijaliziranih civilnih udruga dovodi u pitanje dugoročnu realizaciju ovog projekta", navodi se u priopćenju.

Iz stranke poručuju kako su s višegodišnji napori udruga da se poboljša biciklistička infrastruktura pokazali uzaludnima upravo zbog upornog ignoriranja gradskih vlasti. Dosadašnji angažman gradskih uprave u promoviranju biciklističkog prometa svodio se uglavnom na kozmetičke zahvate, poput postavljanja nefunkcionalnih parkirnih mjesta ili oslikavanja pločnika umjesto izgradnje pravih biciklističkih staza.

"Danas predstavljeni projekt, pribojavamo se, umjesto velikog koraka naprijed u unapređenju biciklističke infrastrukture, predstavlja samo jedan u nizu kozmetičkih zahvata ovog puta predizbornog okusa, ali bez prave supstance", izjavio je Marko Gregović, supredsjednik stranke ZA GRAD te doda kako iako stranka svesrdno podržava ideju javnog bicikla, ovako predstavljen pilot-projekt izgleda kao da je namjerno napravljen kako ne bi profunkcionirao.

Predstavljeni pilot projekt sastoji se od tek 6 stanica u centru grada, čime se dovodi u pitanje u kojoj je mjeri, u tim gabaritima, sustav uopće moguće testirati. U svijetu postoji pravilo “go big or go home” – sustavi javnih bicikala trebaju startati s dovoljno stanica za bicikle inače neće biti dovoljno atraktivni za masovnu upotrebu, poručuju iz stranke.

Komentirajte prvi

New Report

Close